2024. április 26., péntek

Kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés Óbecsén

Hamarosan Óbecsén is elkezdődik a háztartásokban a szelektív hulladékgyűjtése. A társasházaknál egy sárga konténerbe kell majd az újrahasznosítható hulladékot gyűjteni, a háztartásoknak erre a célra pedig ingyen egy 120 literes műanyag zsákot biztosít a Tisza Mente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. Ebbe kell majd elhelyezni a PET-palackokat, a papírt, a kartont, valamint az üveget, az alumíniumgöngyöleget, az eddig is használt szemeteskukába pedig csak a konyhában, a háztartásban és a kertben keletkezett nedves és egyéb vegyes hulladék kerülhet. Az elvitt zsák helyett természetesen új zsákot kapnak a polgárok, de félig megtöltött zsákért cserébe nem jár új.
Bojana Radaković, a Tisza Mente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. környezetvédelmi referense elmondta: az igazi szelektív hulladékgyűjtés több kategória szerinti válogatást jelent, de jelenleg a vállalatnak erre se pénze, se kapacitása nincsen, és a lakosságot is fokozatosan kell felkészíteni erre a változásra. A szelektív hulladékgyűjtésre a törvényi kötelezettség mellett környezetvédelmi és gazdasági okok is sarkallták a vállalatot.
A Tisza Mente Kft. a változást fokozatosan vezeti be a község területén: szeptember 19-étől elsőként az első helyi közösségben kezd[dik meg a szelektív hulladékgyűjtés, egy hónappal később a második, újabb egy hónap elteltével pedig a harmadik helyi közösség is csatlakozik a rendszerhez, majd a tapasztalatok összegzése után várhatóan a környező településeken is bevezetik a szelekciót. Az újrahasznosítható hulladékot kéthetente szállítja majd el a Tisza Mente Kft. Az elszállítás időpontjáról a lakosságot szórólapon fogják tájékoztatni.