2024. április 25., csütörtök

Nagydobra kerül az Udarnik harisnyagyár

A nagybecskereki Udarnik harisnyagyárban 2009 augusztusa óta tart a csődeljárás. Eddig többször próbálták már eladni a megmaradt vagyonukat, de még nem sikerült. A csődeljárási igazgató most egy újabb árverezést jelentett be. A tönkrement vállalat ingó és ingatlan vagyonát egyben próbálják eladni, összesen 50 millió dinárért. A dokumentációt az érdeklődők legkésőbb október 3-áig vásárolhatják meg, a nyilvános árverés pedig október 10-én lesz 11 órai kezdettel Újvidéken, a Mihajlo Pupin sugárút 10. alatti épületben.
A csődeljárás elhúzódott, és már több millió dinárt emésztett fel. Az eljárás finanszírozását a gyár vagyonának (az árukészlet és a gépek) eladásából fedezik, ezért a hitelezők attól félnek, hogy az eljárás végére nem marad semennyi pénz a gyár adósságának megfizettetésére. Abból sem lett semmi, hogy átvegye őket a horvátországi Čakovec harisnyagyár, de 2014-ben a török befektető is időnap előtt továbbállt.
Az Udarnik Jugoszlávia 18 harisnyagyára között a legjobbak között volt (a szlovén Polzella mögött a másodikként tartották számon). Évente húszmillió pár harisnyát készítettek, a gyár dolgozóinak a száma akkoriban elérte az ezret. Nagybecskereken az első gyárak között magánosították, 1993-ban 292 dolgozójának, illetve nyugdíjasának a kezébe került a részvények csaknem száz százaléka. Ezt 1997-ben megerősítette a Legfelsőbb Bíróság is. Egészen 2005-ig magánvállalatként működött, mivel a Gazdasági Bíróság jegyzékében az Udarnik részvénytársaságként volt nyilvántartva. Aztán 2005-ben megsemmisítették a harisnyagyár privatizációját és az új vagyoni viszonyok szerint a kisrészvényeseknek csak a gyár vagyonának a 4,3 százaléka maradt. A többségi tulajdon újra az állam kezébe került, amely azonban rossz gazdának bizonyult. Leálltak a termeléssel, a csődeljárás után a dolgozók végkielégítéssel távoztak.
Időközben 2007-ben a Béga menti városban harisnyagyárat nyitott az olasz Pompea cég.