2024. április 19., péntek
US OPEN

New Yorkban Novak mindig elődöntős

Novak Đoković New Yorkban zsinórban 11. alkalommal harcolta ki az elődöntőt. 2007 óta, amikor először jutott a US Openen a legjobb négy közé, ennél gyöngébb helyezést nem jegyzett, a nagyszerű sorozat egyetlen kis szépséghibája a tavalyi törés, amikor sérülés miatt nem is indulhatott. Az eddigi tíz elődöntőben a szerb hétszer nyert, és játszhatott serlegmeccset.

Čilić vezetett az utolsó játszmában, de elpuskázta előnyét (Fotó: Beta/AP)

Čilić vezetett az utolsó játszmában, de elpuskázta előnyét (Fotó: Beta/AP)

Đoković tegnap a közép-európai idő szerint reggel hatkor befejezett meccsen RogerFederer váratlan legyőzőjét, az ausztrál John Millmant múlta felül, ma pedig a négy között a japán Kej Nisikori lesz az ellenfele, akivel 16-szor mérkőzött meg, és 14:2-re vezet.

Noha csak háromszettes volt, és a statisztika is mást sugall, Novak és Millman meccse meglehetősen szoros lett, és csaknem három órát tartott. Hosszú labdamenetekkel kínozták egymást, általában Đoković kezdeményezett, amiért több önhibát is vétett, de nem ez volt a meccs kulcsa, hanem a második adogatáson megnyert pontok 66 százaléka, valamint a fogadás, hisz Millman kezdőütésén elnyerte a pontok 43 százalékát. Novak jó fogadójátékát a 20 breaklabda is érzékelteti, melyekből négyet váltott pontra. Az első szettben break révén vezetett 2:0-ra, a másik két játszmában 4:4-nél jutott előnyhöz, amelyet meg is tudott tartani. E győzelmével Novak feltört a ranglista 4. helyére, és a folytatásban még Juan Martín del Potrót is megelőzhetné. Az idei pontversenyben Novak már második, s ha győz az elődöntőben, már biztosítja helyét az évzáró mestertornán.

Nisikori a múlt este a horvát Marin Čilićet győzte le öt játszmában, amivel visszavágott a 2014-es döntőben elszenvedett vereségért. A japán akkor egy totógyilkos napon nyert Novak ellen, a másik meccsen pedig Čilić győzte le Roger Federert. Azóta Nisikori egyszer sem győzte le Novakot. Az idén háromszor – legutóbb Wimbledonban – játszottak, s Đoković rendre magabiztosnak mutatkozott.

Az elődöntő másik meccsét a címvédő Rafael Nadal és a 2009-es bajnok Del Potro vívják.

A nőknél is van japán elődöntős, hisz Naomi Oszaka könnyen verte Leszija Curenkót, majd a tavalyi döntős Madison Keys ugyanezt tette Carla Suárezszel. Az éjjel így S. WilliamsSzevasztova és Keys–Oszaka csaták folytak a döntőért.