2024. április 19., péntek

Vučić holnap Koszovóba utazik

Nem szakad meg a brüsszeli párbeszéd

Aleksandar Vučić államfő ma esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy holnap mégis elutazik Koszovóba. Az elnök látogatása ugyanis a mai nap folyamán megkérdőjeleződött a különböző pristinai reakciók következtében. Mint mondta, a látogatását a Gazivoda-tónál kezdi meg. Ezt egyébként korábban a hivatalos Pristina nem engedélyezte.

Az államfő a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy a szerbek és az albánok szempontjából is egyaránt felelőtlen döntés lenne megszakítani a brüsszeli párbeszédet.

Ma Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője úgy fogalmazott, hogy a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg a párbeszéd folytatására.

A mai nap folyamán az államfő csak Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt Brüsszelben. Hashim Thaçi koszovói elnököt szintén fogadta Mogherini asszony, a Szerbia és Koszovó elnöke közötti találkozót azonban a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem tartották meg.

Tegnap Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke kijelentette, hogy az elnök látogatását be is tilthatják a pristinai szervek, s amennyiben az elnök e tilalom ellenére is Koszovóba merészkedne, úgy járna, mint a korábban letartóztatott Marko Đurić, a Koszovó-ügyi iroda vezetője.