2024. április 20., szombat

Kudarcba fulladt párbeszéd

Aleksandar Vučić nem kívánt találkozni Hashim Thaçival Brüsszelben – A koszovói fél kiszámíthatatlan, nagyon sok türelem kell a tárgyalásokhoz, üzente Brnabić

Csak Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt ma Brüsszelben Aleksandar Vučić államelnök, így a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legújabb fordulója kudarcba fulladt. Hashim Thaçi koszovói elnököt szintén fogadta Mogherini asszony, a Szerbia és Koszovó elnöke közötti találkozót azonban nem tartották meg, mert Vučić a Mogherinivel folytatott megbeszélést követően elhagyta Brüsszelt és visszarepült Belgrádba. Az államfő hétvégére tervezett koszovói látogatása is megkérdőjeleződött a különböző pristinai fenyegetéseket követően.

Bő két órát tartott a Federica Mogherini asszonnyal folytatott megbeszélés (Fotó: Beta)

Bő két órát tartott a Federica Mogherini asszonnyal folytatott megbeszélés (Fotó: Beta)

Az államfő látogatásával kapcsolatban tegnap Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke kijelentette, hogy azt akár be is tilthatják a pristinai szervek, s amennyiben e tilalom ellenére is Koszovóba merészkedne, úgy járna, mint a korábban letartóztatott és meghurcolt Marko Đurić, a szerbiai Koszovó-ügyi iroda vezetője.

Vučić ma reggel elrendelte, hogy a katonaság, a rendőrség és a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) szakítson meg mindenféle kommunikációt a koszovói rendőrséggel és a KFOR-ral, illetve azokkal az albán vagy nemzetközi képviselőkkel, akik Koszovón dolgoznak. Az információk szerint a kommunikációs zárlat ma estig marad érvényben, ameddig az elnök nem hozza meg a végleges döntését a koszovói úttal kapcsolatban: korábban ugyanis azt közölték az elnöki kabinet képviselői, hogy amennyiben Pristina nem teszi lehetővé a fontos öntözőrendszernek és vízerőműnek otthont adó észak-koszovói Gazivoda-tó térségének felkeresését, Vučić lemondhatja teljes hétvégi koszovói programját.

A brüsszeli dialógus elhagyásakor Vučić nem adott nyilatkozatot, de Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője ezt megtette helyette. Úgy fogalmazott, hogy a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg a párbeszéd folytatására. A Mogherini–Vučić találkozó kapcsán elmondta, a szerb elnök ismertetett a főképviselővel „minden olyan pristinai hazugságot, amely az elmúlt napokban hangzott el”. Đurić hozzátette, éppen ezek a hazugságok az okai annak, amiért nem lesz a későbbiekben Vučić–Thaçi találkozó. Szerinte az Európai Unió kötelezettsége lett volna, hogy megteremtse az előfeltételeket a párbeszéd folytatásához, ez azonban nem következett be. Vučić hétvégi koszovói látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy a szerb delegációban nincs egységes álláspont, mi lenne most a legjobb lépés. Ha elmegy, biztosan felkeresi a Gazivoda-tavat is, tette hozzá a Koszovó-iroda vezetője. Đurić a nap folyamán közzétette a koszovói szervek hivatalos válaszának másolatát is a közösségi hálózaton, melyben Pristina nem adott engedélyt a tó meglátogatásához. Kijelentette, ebből világosan kiderül, hogy Koszovó nem teszi lehetővé Gazivoda felkeresését, amelynek a felújítását éppen most fejezte be Szerbia, saját pénzéből. Pristina a dokumentum szerint így csupán részben engedélyezte a szerb államfő hétvégi koszovói útját.

A koszovói szerbek készültek Aleksandar Vučić fogadására (Fotó: Beta)

A koszovói szerbek készültek Aleksandar Vučić fogadására (Fotó: Beta)

NE TEGYÉK PRÓBÁRA SZERBIA TÜRELMÉT!

Mogherini asszony a sikertelen fejezetet követően azt mondta, véleménye szerint a dialógusnak hamarosan lesz folytatása, még ebben a hónapban újra Brüsszelbe invitálja a két vezetőt. Mint mondta, meggyőződése, hogy a beszélgetés folytatódik, s a következő hónapokban sikerül eljutni a kötelező jogi érvénnyel rendelkező végleges megállapodásig Szerbia és Koszovó között.

Ana Brnabić a brüsszeli kudarc kapcsán úgy fogalmazott: hatalmas türelemre van szükség ahhoz, hogy tárgyaljunk a koszovói albán nép jelenlegi képviselőivel, mert komolytalanok, felelőtlenek, kiszámíthatatlanok és nem tartják tiszteletben a korábbi megállapodásokat, aláírt egyezményeket sem. A szerb kormányfő hozzátette, ahhoz is határtalan türelem kell, hogy elviseljük a nemzetközi közösség egyes tagjainak viselkedését, akik kisujjukat sem mozdítják, miközben Pristina öt éve nem teljesíti a brüsszeli megállapodást, fenyegetéseket közöl, nem tartja tiszteletben a tisztségviselők látogatásairól szóló egyezményt, letartóztat és meghurcol kormányképviselőket. Úgy értékelte, Vučić többet tett a szerb–albán viszonyok javításáért, mint bármelyik politikus bármelyik oldalon az elmúlt száz évben. Arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne tegye még inkább próbára a következő időszakban Szerbia türelmét.

SENKINEK SEM JÓ A STATUS QUO

Ivica Dačić külügyminiszter a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, Pristina nem akarja a kompromisszumos megoldást, de azt mondta, a legfontosabb, hogy a nemzetközi közösség is lássa „miféle bolondokkal van nekünk dolgunk”. Hozzátette, egyes befolyásos államok is segítik Pristinát a megállapodás gátlásában, ezek azonban nem Oroszország, az Egyesült Államok vagy Németország.

Brüsszelben nyilatkozva Hashim Thaçi kijelentette, azért érkezett az Unió központjába, hogy a Szerbia és Koszovó közötti végleges megállapodáson dolgozzon, mert a jelenlegi status quo helyzet nem felel meg egyik félnek sem. Hangsúlyozta, hogy Szerbia és Koszovó európai integrációja érdekében szükséges a megállapodás megkötése, Koszovó azonban ragaszkodik az ENSZ-tagság elnyerésének a feltételéhez. Az esetleges határmódosítással kapcsolatban közölte, amikor arról beszélt, akkor a szerbiai albán többségű preševói települések Koszovóhoz csatolására gondolt. Úgy fogalmazott, megérti, hogy Vučić a hétvégén találkozni szeretne a koszovói szerbekkel, ezt Koszovó független államként tiszteletben is tartja, de nem fogja engedni „szuverenitásának megsértését”.