2024. április 19., péntek

Hagyatéki tárgyalásra ingatlanlap nélkül

A közjegyzőknek is betekintésük van a telekkönyvi adatokba

Az igazságügyi minisztérium döntése értelmében szeptember 7-étől a polgároknak ingatlanok adásvétele során és a hagyatéki tárgyalások intézése esetén nem lesz szükségük a kataszteri ingatlanlap kiváltására, mert az ügyeket intéző közjegyzőknek ezentúl betekintésük lesz a telekkönyvi adatokba. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonukat igazoló bizonylatot nem az ügyfélnek kell beszereznie, és kiváltásukért sem kell fizetni. Ezáltal az adásvételi szerződések megkötése, és a hagyatéki tárgyalás is olcsóbbá válik – közölte az igazságügyi minisztérium. Hozzáteszik, azokat az adatokat, amelyekhez a közjegyzők is hozzáférnek, ezután háromnaponta frissítik.

Természetesen, ha a polgároknak más ügyben szükségük lenne dokumentumra, azt a Köztársasági Földtani Hivatalban továbbra is kiválthatják.

Hamarosan a bírósági perek lefolytatásánál sem lesz szükség a papírformájú ingatlanlap mellékelésére.

HARMADÁVAL KEVESEBB ANYAKÖNYV

Branko Ružić államigazgatási miniszter elmondása szerint az állami szolgálatok az eZUP információs rendszer révén megközelítőleg 500 ezer dokumentumot cseréltek, vagyis a polgárok ennyivel kevesebb dokumentumot voltak kötelesek kiváltani hivatalos ügyeik intézésénél. A rendőrségi dokumentumok, az anyakönyvek kiadása nem okoz többé gondot. Az adóhivatalban is egyszerűbb az eljárás, de a nyugdíj- és rokkantbiztosítási alapnál, a munkaközvetítő szolgálatban, a kötelező szociális biztosítási központban, sőt még a bírósági perek esetében is jelentősen csökkent a papírformájú dokumentumok mennyisége.

A Digital 2018 elnevezésű konferencián Ružić rámutatott, hogy az állami Data Centart (adatbázist) 34 millió dinár értékben szerelték fel a szükséges berendezésekkel, így több dokumentum beszerzése feleslegessé vált. Az államigazgatási miniszter rámutatott, hogy az év első öt hónapjában 30 százalékkal kevesebb anyakönyvi kivonatot nyomtattak ki, mint a múlt év azonos időszakában.

DIGITÁLIS BALESETI JEGYZŐKÖNYV

Nebojša Stefanović belügyminiszter mai bejelentése szerint hétfőtől a rendőrség a közúti balesetről készült jegyzőkönyvet és a kísérődokumentumot már digitális formában küldi tovább a biztosítóházhoz. Tehát nem a polgárnak a feladata lesz az iratok kikérése, és illetéket sem kell fizetniük utána.

A belügyminiszter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a dokumentumok digitális úton való továbbítása kizárólag azokra a közlekedési balesetekre vonatkozik, ahol anyagi kár keletkezett, és ahol a közlekedési rendőrség helyszínelést tartott.