2024. április 16., kedd

Városnapi kavalkád Zentán

Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket

Idén is számos izgalmas rendezvénnyel várják az érdeklődőket az elkövetkező napokban Zentán a város napja alkalmából. Koncertek, kiállítások, kulturális és sportrendezvények sora, bor- és kézművesutca és számos egyéb program is igyekszik emlékezetessé tenni az ünnepet a zentaiak és a környékbeliek számára.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Szeptember 6-án, csütörtökön 20 órai kezdettel a XV. Nemzetközi Hőlégballon-találkozó keretében Night Glow Show címmel ballonfáklyázás, hőlégballonok látványshow-ja várja a látogatókat. Szeptember 7-én, pénteken és 8-án, szombaton a hagyományokhoz híven idén is megnyitja kapuit a bor- és kézművesutca, amely mellett vásári forgatag is lesz a Fő téren. Pénteken 16 órától a Fő téren felállított nagyszínpadon Városnapi formációs táncbemutató címmel a zentai Merkur-Midnight tánccsoport látványos gálaműsora (amelyben fellép a Thurzó Lajos Általános Iskola gyermektánccsoportja), 17 órától Mazsorettkavalkád címmel a zentai Flamenco Táncklub látványos felvonulása és gálaműsora (amelyben közreműködik a Zentai Fúvószenekar), 18 órától pedig Városnapi táncbemutató címmel az M Dance Studio látványos gálaműsora szerepel a programban. Ugyancsak 18 órakor kezdődik a vásártéren a XV. Nemzetközi Hőlégballon-találkozó keretében gyerekek számára meghirdetett kötött ballonos repülés, majd 19 órától a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban Irodalmi találkozások címmel Dejan Atanacković NIN-díjas prózaíró és dr. Mihajlo Pantić irodalmár lesznek a vendégek. A Fő téren felállított nagyszínpadon 21 órától a Frajle együttes koncertje, 23 órától az Afterburn együttes bulija, fél 1-től pedig a Sin Seekas együttes városnapi bulija lesz műsoron.

Szeptember 8-án, szombaton 9 órától A tudás hatalom címmel tartják meg a városháza dísztermében az általános és középiskolák Vuk-díjas tanulóinak ünnepi fogadását, amelyen Czegledi Rudolf polgármester mond köszöntőt, és fellép a Zentai Gimnázium kórusa. Szintén 9 órakor kezdődik a Népkertben a zentai és a hódmezővásárhelyi teniszezők huszonegyedik találkozója, 10 órától pedig Sporttal a kábítószer ellen címmel tájfutóbajnokságot tartanak a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete szervezésében. Ugyancsak 10 órakor kezdődik a Fő téren a Városnapi kincskereső, a Zentai Ifjúsági Szervezet szórakoztató, játékos, a város különféle pontjain zajló helyismereti vetélkedője. Ugyanezen a napon 17 órai kezdettel nyílik meg a zentai Városi Múzeumban a Hunyadi Mátyás életterei című kiállítás, amelyet követően bemutatják Tari László helytörténész és dr. Almási Tibor történész, tanszékvezető egyetemi tanár Mátyás király Zentán című közös kiadványát. A Fő téren található nagyszínpadon 16 órától a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, a Tisza-parti töltésen 18 órától a XV. Nemzetközi Hőlégballon-találkozó programjaira kerül sor, a városi sportcsarnokban pedig 19.30-tól tartják meg a Zenta, 1697 című rockopera ősbemutatóját, amely a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában valósul meg. Ezt követően a Tisza-parton 22.30-tól kerül sor az ünnepi tűzijátékra, amit a Fő tér – Tiszavirág sétány útvonalon 22.45-től a fáklyás motoros felvonulás, majd a nagyszínpadon 23 órától a Paddy and the Rats együttes koncertje, fél 1-től pedig az AS FM Party követ, DJ Grooverrel.

Szeptember 9-én, vasárnap délelőtt a gyermekprogramoké lesz a főszerep, 9.30-tól a Művelődési Házban Színes mesék címmel a Szabadkai Gyermekszínház előadását tekinthetik meg az érdeklődők, 10.30-tól a Zentai Magyar Kamaraszínház Jancsi apród című előadása, 12 órától pedig a Szabadkai Gyermekszínház Mi van a tojásban? című szerb nyelvű előadása szerepel a programban. Ezzel párhuzamosan a Népkertben 10 órától tartják meg a Nemzetközi Örömíjászversenyt a zentai Arcus Íjászszövetség szervezésében, az Emlékiskolában pedig ugyancsak 10 órától kispályás labdarúgótorna veszi kezdetét. A Kölyökkuckóban 16 órától izgalmasabbnál izgalmasabb gyermekprogramok sora, a Művelődési Házban pedig 18 órától a Tompeti és Barátai együttes koncertje várja a legkisebbeket. A városháza dísztermében 19.30-tól tartják meg a hagyományos Kóruszenei estet, amelyen fellép a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a temesvári Új Ezredév Kórus, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a zentai Cor Jesu városi kamarakórus is.

A városnapi programsorozat szeptember 10-én, hétfőn 17 órától a Szent Mihály arkangyal templomban a zentai csata 321. évfordulója alkalmából megtartandó gyászmisével folytatódik, majd szeptember 11-én, kedden a Fő téren található zenepavilonban a Zentai Fúvószenekar 8.30-kor kezdődő ünnepi hangversenyével, a városháza dísztermében a községi képviselő-testület 10 órára meghirdetett városnapi díszülésével, a Tisza-parti emlékhelynél 12 órára tervezett harangkongatással és koszorúzással, valamint a Kis Szent Teréz-templomban 17 órakor kezdődő hálaadó szentmisével zárul.

Városnapi útlezárások

Zenta község önkormányzata értesíti a lakosságot, hogy a városnapi ünnepségsorozat ideje alatt bizonyos utcákat, utcarészeket hosszabb-rövidebb időszakra lezárnak a gépkocsiforgalom elől. A városi park 7-én (péntek) 6 órától 9-én (vasárnap) 6 óráig rendezvényhelyszínnek számít. Lezárják a forgalom elől a Fő tér nyugati részét, a városháza előtt a Posta utcától a Fő utcáig péntek 6 órától vasárnap 6 óráig, valamint a Fő tér keleti részét a Stevan Sremac utcától a Jovan Đorđević utcáig péntek 6 órától szombat 6 óráig.

Ugyancsak útlezárások lesznek a következő helyszíneken: A Stevan Sremac utcában a Vuk Karadžić utcától a Posta utcáig és az Adai utcában az Ősz utcától a Fő térig pénteken 17 és 19 óra között; a Fő tér egy részén a Posta utcától a Stevan Sremac utca végéig 8-án (szombat) 20 és 23 óra között; a Vuk Karadžić utcában a Jovan Đorđević utcától a Hajós utcáig szombaton 20 és 23 óra között; az Adai utcában az Ősz utcától a Fő térig szombaton 20-tól 23 óráig; a Tiszavirág sétányon a Szép utcától a Dositej Obradović utcáig szombaton 20-tól 23 óráig; a Fő téren a Népkert utcától a Jovan Đorđević utcáig szombaton 20 és 23 óra között.

Szeptember 8-án, szombaton 19.30-tól mutatják be a Zentai Sportcsarnokban a Zenta, 1697 című rockoperát. Felhívják a polgárok figyelmét, hogy a hatalmas érdeklődés és a várható tömeg miatt idejében induljanak el otthonról a rendezvényre. A parkolási lehetőségeket figyelembe véve és a torlódások elkerülése érdekében felkérnek mindenkit, hogy aki teheti, gyalog menjen le a sportcsarnokba. Zenta község önkormányzata számít a lakosság megértésére, és elnézést kér az esetleges kellemetlenségekért.