2024. április 25., csütörtök

Kultúrpont mindenki számára

Az Egység-kastély művelődési tartalma mindannyiunkhoz szól majd

Szombaton, szeptember 8-án ünnepélyesen megnyitják az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben projektumegyüttes keretében létrehozott, első kultúrállomás névre keresztelt pontot, amelynek helyét az Egység-kastélyban jelölték meg.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az Anton Csehov utca 4. alatti, 19. század végi építmény, ahova egykor az újvidéki polgárok táncestekre és sporteseményekre jártak, hamarosan egy többfunkciós központ szerepét tölti majd be. Különböző korosztályú polgárok, művészek, szervezetek és kreatív alkotók gyülekezési színhelye lesz. Az Egység-kastély ezzel egy igen fontos állomása lesz az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben programnak.

A szervezők a szombati nap színes tartalmával a különböző korosztályú és zenei ízlésű közönségnek kívánnak kedveskedni. Délután 16 órakor a kastély udvarában kreatív műhelymunkát szerveznek a gyerekek részére, zsonglőrködés és virágdekoráció-készítés lesz a programon. Fellép a Ludifico nevű művészcsapat, akik cirkuszi ügyességgel trükköket mutatnak majd be. Úgyszintén 16 órai kezdettel a nagyteremben nyílt valcerórát tart a Fiesta táncklub csapata, a közönség soraiból bárki táncra perdülhet. Őket követően 17.30-kor tangóoktatás veszi kezdetét, a lépéseket a Todo Tango táncosai mutatják be. A sportpályán szintén 17.30-kor graffitirajzolás és utcai tánc bemutatása következik, a GroovE táncegyesület lép fel. Az esti program az udvarban folytatódik, 20 órakor a Pop Hor RADIO mutatkozik be, 20.45-kor pedig a Đorđe Obradović trió. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Asztaliteniszben és sakkban is aktívak


Az újvidéki Egység színjátszó csoportot, zenekart és 18 szakosztályt is működtető, csaknem két évtizedes (1945–1963) fennállása alatt több mint ezer tagot számláló, hazai és nemzetközi hírnévnek is örvendő dicső sportegyesület volt. A tagság nem nyugodott bele az egyesület feloszlatásába, legjobb sportolói más klubokban halmozva a sikert, dicsőítették a zöld-fehérek hírnevét. Később veteránokként Egység néven barátságos meccseken (még nemzetközin is) léptek fel. Könyvet adtak ki történetükről, majd megalakulásának 60. évfordulóján 2005-ben, Bátori József tanácsnok kezdeményezésére újjáélesztették az Egységet. Az asztaliteniszezők és a sakkozók aktívak, igényes terveket szőttek. Az asztaliteniszezők csapatában eleinte Deák Endre, Falb Zoltán elnök-játékos és egy kínai nemzetiségű sportoló játszott, de a jobb megélhetési lehetőség elszólította őket. Fiatal játékosok léptek helyükbe, ők is nagyszerűen helyt álltak, egyéni fellépések alkalmával Újvidék nevében, csapatként az Egység színeiben játszottak. Szentmártoni Dénes, Falb Hunor és Jakov Jovan felverekedték magukat a szerbiai II. ligába és a 3. helyen végeztek.

A sakkozók szerényebb eredményekre tettek szert. Nyertek már ugyan bajnoki címért járó serleget, és a 2017-es idényben is nagyon közel voltak a felsőbb ligába lépéshez. A folyamatban lévő, idei bajnokságon a délkelet-bácskai csapatokkal felerősített, újvidéki liga 6. fordulójában 5,5:0,5-re legyőzték Dunagárdony legjobbjait (Čerevički, Puskás, Oláh, Piszár és Tamás győzött, Damastović veszített), és az élre álltak. A holnap, szeptember 7-én esedékes folytatás előtt a sorrend: Egység 15, Zsablya 14, Csúrog 13, Veternik 13 (-1 meccs), Bukovác 12, Óbecse 10 (-1) stb. Az Egység tagjai reménykednek abban, hogy megőrzik az első helyezést, habár a közvetlen vetélytársak egy részével csak ezután találkoznak majd.