2024. április 25., csütörtök

Felújítási munkálatok és nyílttéri kiállítás

Százötven éves jubileumát ünnepeli a nagybecskereki székesegyház

Felszentelésének 150. évfordulóját ünnepeli az idén a nagybecskereki Nepomuki Szent János katolikus plébániatemplom – a mai székesegyház. A jubileum alkalmából hangversenyeknek adott otthont a székesegyház.

A hálaadó szentmisét november 24-én mutatják be, ami a bánáti katolikusok nagy ünnepe lesz.
Közben beállványozták a templomot és több mint három évtized eltelte után megkezdődtek a karbantartási munkálatok. Főleg a kilátóról lehulló vakolat veszélyeztette már a járókelőket.

A város főterén pedicsütörtök óta 15 pannón lehet megismerni a székesegyház történetét, melynek a szerzői: dr. Németh Ferenc, Léphaft Pál és Barna Csaba, valamint Deák Róbert.

– Becskerek városának és a környékbeli embereknek, akik bejönnek a városba, itt a főtéren, alkalmat adunk, hogy megláthassák a templomunkat. Sajnos az utóbbi évtizedekben tudjuk, templomaink zárva vannak. Sok kellemetlen dolog történt már, ha egész nap nyitva van. Ezért nagyon sokan nem tudtak bemenni és főleg a történelmét nem ismerik. Emiatt most ez egy szép alkalom mind megismerni, meglátni. Ezért köszönet a szerzőknek, akik sok fáradsággal és hozzáértéssel hozzájárultak a megvalósításához. Ahogy a pannók itt állnak az első órákban, azt vettem észre, hogy nagyon sokan megállnak, érdeklődve olvassák, úgy a fiatalabbak, mind az idősebbek. Éppen ezt is akartuk elérni: hogy ország-világ lássa, értékelje, s velünk együtt örüljön ennek a szép jubileumnak – mondta Gyuris László nagybecskereki plébános.

A székesegyház a harmadik katolikus templom Nagybecskerek főterén. Az első a 17. század végén épült. Ugyanitt 1763-ban egy barokk stílusú templom épült, amelyet 1863-ban rossz állapota miatt le kellett bontani. A helyére került a Nepomuki Szent János nevét viselő katolikus plébániatemplom – a mai székesegyház. November 24-én lesz 150 éve annak, hogy harangjai először megszólaltak. A mostani katolikus templom neoromán stílusban épült. A munkálatokat Stevan Đorđević irányította. A torony magassága a kereszttel együtt 56 méter.

A székesegyház történetét bemutató szabadtéri kiállítást október elejéig lehet megtekinteni. A nagybecskereki székesegyház rövid történetét bemutató magyar, német és szerb nyelven írott brosúra is megjelent. Íme, egy idézet belőle: „Egy templom szépsége nemcsak a festményekben, épületi megoldásokban mutatkozik meg, hanem még inkább abban, hogy mennyire tudjuk értékelni ezt a helyet, mint Isten házát, a hívek közösségének közös imaterét. Minden, ami itt szép, az az ember nagyságáról tesz tanúságot, aki a legjobb tudását és képességeit ajándékozza Istennek.” (Német László SVD, nagybecskereki megyéspüspök).