2024. április 18., csütörtök
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

A beruházó perel, az ellenzék tiltakozik

A nagybecskereki vízgyárat felépítő Zilio csoportosulás nyílt levélben fordult a közvéleményhez, amelyben arról tájékoztatnak, hogy a jogaik megvédése érdekében kénytelenek lesznek a bírósághoz fordulni.

Ugyanis a berendezés már egy évvel ezelőtt elkészült, mindmáig azonban nem helyezték működésbe. A beruházónak emiatt nagy veszteségei vannak. Felteszik a kérdést, hogy kinek áll az érdekében az, hogy a berendezés ne működjön, ugyanakkor pedig a polgárok továbbra is vásárolják a palackozott vizet.

Tavaly nyáron kezdődött meg a nagybecskereki vízgyár próbaüzemeltetése, de a mai napig nem történt meg a berendezés üzembe helyezése. A csapvíz használata továbbra is tilos a legnagyobb bánáti városban. Két nap után ugyanis leállították a vízgyár üzemeltetését. Az emberek továbbra is az egyetlen ökokút előtt várakoznak, akinek pedig futja, az palackozott vizet vásárol. A csapvíz használatát – a megengedettnél magasabb arzéntartalma miatt – 2004-ben tiltotta be a tartományi felügyelőség.

A vízgyár körüli problémát az okozta, hogy a szerbiai törvényszabályok nem engedik, hogy egy város vízellátását magánvállalatra bízzák. A nagybecskereki önkormányzat azonban három éve mégis egy privát vállalattal kötött erről szerződést. Felvetődik a kérdés, hogy ez kinek a hibájából történt, és ha volt mulasztás, akkor miért nem felelt azért eddig még senki. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a félresikerült beruházás miatti anyagi veszteség végső soron a fogyasztókra hárul majd.

Már lassan egy éve arról folyik a vita, hogy mi legyen a berendezéssel. Egyes javaslatok szerint a legjobb volna, ha a kapacitást átvenné a Városi Vízművek. A hét-nyolcmillió euró értékűre becsült beruházás így országos probléma lett. Az önkormányzatnak ugyanis nincs rávalója, abban reménykednek, hogy majd állami támogatásból hozzájutnak a megvásárlásához szükséges összeghez. Különösen azóta reménykednek, amióta a megoldás keresésébe bekapcsolódott a szerbiai kormány is.
Az ellenzéki Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki képviselői nyílt levélben fordultak Čedomir Janjićhoz, Nagybecskerek polgármesteréhez, amelyben a városi képviselő-testület rendkívüli ülésének az összehívását követelik, annak érdekében, hogy a polgárok pontos információt kapjanak a vízgyárral kapcsolatos történésekről.
A történésekre reagált az Együtt a vízért polgári társulás is, amely felteszi a kérdést, hogy kinek van igaza: Ivan Devićnek, a Városi Vízművek menesztett igazgatójának, aki azt állítja, hogy valójában nem is volt próbaüzemeltetés a vízgyárban, vagy a beruházónak, aki szerint ez mégis megtörtént. Arra is választ kérnek, hogy a város polgárai miért nem kapnak információt arról, hogyan haladnak a vízgyárral kapcsolatos  tárgyalások a szerbiai kormány, a beruházó és a beruházást támogató bank között.