2024. március 29., péntek

Jubiláris ünnepi műsor Adán

Húszéves jubileumát ünnepli az Aranykapu Művelődési Egyesület

Nagy a készülődés az adai Aranykapu Művelődési Egyesület háza táján, hiszen az 1998 szeptemberében alakult egyesület eseményekben gazdag éveket tudhat maga mögött. Számos fellépésnek és élménynek emléket állítva szeretnék megünnepelni a hétvégén, hogy immáron húszévesek lettek.

– Igyekeztünk minél színvonalasabb műsort összeállítani ebből az alkalomból, hiszen számunkra is nagy büszkeség, hogy itt tart az egyesület. Maga a program szeptember 8-án, szombaton 17 órakor kezdődik az adai színházteremben. Műsorunk címe Útravaló, ahol néptánccsoportjaink, népdalkórusaink is fellépnek, az egyes műsorszámok között pedig versekkel színesítjük az előadást – mondta el lapunknak nyilatkozva Sóti Éva, az Aranykapu Művelődési Egyesület művészeti vezetője.

– A Pöttöm néptánccsoport adai és környékbeli gyermekjátékokat fog bemutatni, amire én készítettem fel a gyerekeket, a Kopogtató néptáncegyüttes pedig somogyi, rábaközi, dél-alföldi és szilágysági táncokkal szórakoztatja a közönséget, őket Resócki Rolland készítette fel. Néptáncos élményeket nemcsak ez a két csoport fog nyújtani, hiszen az egyes oktatók is színpadra lépnek, többek között a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes oktatói, Savelin Zellei Zsuzsanna és Savelin László, akik doroszlói táncokat fognak járni. Mellettük helyi oktatóként Vázsonyi Csilla és Resócki Rolland moholi táncokat mutatnak be, Sóti Zsuzsanna és Koós Dezső pedig vajdaszentiványizni fognak – magyarázta az egyesület művészeti vezetője, aki hozzátette, az egyes néptánccsoportok műsorszámai mellett a Rokolya és a Pántlika népdalkórus is megmutatja magát. Dalcsokraikat Lepár Krisztina és Sóti Zsuzsanna állította össze.

– A repertoár fontos részeként érdemes kiemelni az adai néptáncos és énekkaros lányok galgamenti karikázóját, illetve a Fokos zenekart is, akik az egyes műsorszámokat fogják kísérni muzsikájukkal. A színes műsor részét képezi továbbá az adai Cifrázó citerazenekar is. A színházi előadás után 19.30-tól az adai lóversenypálya melletti füves területen mintegy 200–250 fő befogadására képes vacsora és táncház várja a vendégeket, ahol szintén a Fokos zenekar húzza majd a talpalávalót – emelte ki Sóti Éva, aki elmondta azt is, hogy a rendezvény támogatói az Ada község önkormányzata, az adai I. és II. helyi közösség és a Magyar Nemzeti Tanács, mellettük fontos megemlíteni Csúzdi Attila és Palatinus Zoltán nevét, akiknek köszönhetően gazdagabb falatok kerülnek az asztalra, illetve Adankó Nándort, aki borral járul hozzá a jubileum méltó megünnepléséhez.