2024. április 25., csütörtök
US OPEN

Csak az egyik címvédő maradt

Nagyon közel jártunk ahhoz, hogy a US Open egy éjszakán mindkét címvédője nélkül maradjon. Azt követően, hogy a lett Anasztaszija Szevasztova meglepte az amerikai Sloane Stephenst, az osztrák Dominic Thiem az ötödik szett rájátszásában csak két pontra járt a Rafael Nadal feletti bravúros győzelemtől. A spanyol azonban zsinórban harmadik nehéz meccsén is kivágta a rezet, s ha a folytatásban már meglepetés nem történik, vasárnap Novak Đokovićtyal vívja a serlegcsatát.

Nadalnak ezen a meccsen is főtt a feje Thiem ellen (Fotó: Beta/AP)

Nadalnak ezen a meccsen is főtt a feje Thiem ellen (Fotó: Beta/AP)

A férfitorna első elődöntőse Juan Martín del Potro lett, aki nem túl látványos, de színvonalas mérkőzésen győzte le az amerikai John Isnert. Amikor azután helyi hajnali fél kettőkor Nadal is biztosította helyét a négy között, kiderült, hogy megismétlődik a tavalyi párosítás, és a döntőért újra a spanyol és az argentin vív meg.

Nadal és Del Potro mérlege 11:5-re áll. Az argentin legutóbb a riói elődöntőben győzött, azóta Nadal nyert háromszor. Most is esélyes, hisz a borítás sem jelenthet előnyt Del Potrónak, az elmúlt egy évben ugyanis a spanyol betonon (US Open), salakon (Roland Garros) és füvön (Wimbledon) is nyerni tudott.

Dicséretet érdemel a vesztes Thiem is, aki az első játszmában letarolta Nadalt, majd a spanyol 2:1-re fordított. A negyedik játszma rövidítésében Thiem volt az ügyesebb, viszont az osztrák, több mint 4 és fél óra után, 5:4-es vezetésről kapott ki a döntő szett rövidítésében.

Sloane Stephens jól nyitott Anasztaszija Szevasztova ellen, de a lett gyorsan átvette a meccs fonalát, és már nem engedte ki kezéből. Ha ennyire lelkesen és színvonalasan játszik az elődöntőben Serena Williams ellen is, lesz esélye, mint ahogyan Karolína Plíškovának is volt, de a cseh 4:2-es vezetés után szinte leállt, az amerikai nyolc játékot nyert zsinórban, és azzal el is dőlt a mérkőzés. Érdekességként kezelhető, hogy a 37 éves Serena és a 28 esztendős Szevasztova még nem játszottak egymással.

Az éjjel az alsó ágon a negyeddöntőben az OszakaCurenko és a KeysSuárez találkozó határozott a további két elődöntősről.