2024. április 25., csütörtök

Székely István vajdasági koncertkörútja

A szülőváros, Zombor volt az első állomása Székely István, Spanyolországban élő zongoraművész, a Liszt Ferenc Tehetségképző Központ alapító tanára, az Alter Musici haladó mesterkurzusok állandó tanára, a madridi Katarina Gurska Zeneakadémia tanára vajdasági koncertkörútjának. A műsoron Liszt-, Chopin-, Ravel- és Debussy-művek szerepeltek.

Ahogyan a szeptember 3-án, Topolyán és a 4-én, Zentán sorra kerülő koncertek, úgy a zombori est főszervezője is a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt, a helyi társszervező a Lilás Könyvesbolt és a koncertnek helyet adó Petar Konjović Zeneiskola.

A zeneművész elmondása szerint számára mindig különleges élmény a szülővárosában játszani, nem különben az egyéb vajdasági helyszíneken is. Szereti az itteni közönségét, amely állandó jelleggel figyelemmel kíséri a külföldön élő, ám magát vajdaságinak valló művész nem mindennapi pályafutását.

 Zentán többször is visszatapsolta a közönség

Székely István kedden telt ház előtt adott koncertet Zentán. Az eseményt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, valamint a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola szervezte. A jelenlévők többek között Liszt- és Chopin-műveket hallgathattak meg a zongoraművész előadásában.

– Életemnek jelenlegi fázisában Chopin és Liszt áll hozzám a legközelebb, talán ezért is szeretem mostanában az ő zenéjüket a legjobban előadni. Mindig kedveltem a műveiket, de most nagy szükségem is van rájuk. Valójában ez alakította ki a zentai koncert koncepcióját. Nagyon szeretem a Spanyol rapszódiát Liszttől, ezért itt is eljátszottam. Úgy gondoltam, hogy mivel Spanyolországban élek, ezt nem hagyhatom ki. A helyszín miatt szerettem volna, ha van egy magyar rapszódia is, ezért játszottam el a II. Magyar rapszódiát.

A zongoraművész azt is elmondta, hogy legközelebb Spanyolországban, október végén ad koncertet.

– Nem tudom, mikor jövök legközelebb Vajdaságba, talán jövő áprilisban, de erről még nem mondanék konkrétumot. Három-négyhavonta járok Vajdaságban, nem is mindig koncertezni jövök. Mivel az elfoglaltságaim miatt Spanyolországban nem igazán van szabadidőm, nagyon szeretek hazajárni pihenni. De amikor egy, a mostanihoz hasonló turnén vehetek részt, azt is nagy örömmel teszem.