2024. április 24., szerda

Mátyás király Zentája

Átadták a városnapi pályázat díjait

Zenta önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a zentai Történelmi Levéltár Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából idén májusban pályázatot hirdetett óvodások, általános és középiskolás fiatalok, valamint felnőttek részére. A beérkezett alkotásokból szerdán este a Zentai Alkotóházban a városnapi programsorozat részeként kiállítás nyílt Mátyás király Zentája címmel. Ugyanitt került sor a Fény-Árnyék-Szín című fotópályázat kiállításmegnyitójára is.

Az eseményt megnyitó Czegledi Rudolf polgármester elmondta, a pályázatot a Mátyás király-emlékév alkalmából hirdették meg, hogy ezáltal is megemlékezzünk a magyar történelem egyik legismertebb és leghíresebb uralkodójáról. A részvételi lehetőség minden korosztály számára adott volt, hiszen Hunyadi Mátyást, a furfangos és igazságos királyt a legfiatalabbak is jól ismerik a róla szóló mesék és legendák alapján. A fotópályázatról Czegledi elárulta, elsődleges céljuk az volt, hogy arra ösztönözzék az alkotókat, a fényképezőgép lencséjén át más szemmel nézzék és láttassák Zentát, hiszen a fény, az árnyék és a színek a megszokottól eltérővé, titokzatossá változtathatják mindazt, ami egyébként nap mint nap ott van a szemünk előtt. Ezzel a játékkal pedig újra felfedezhetjük a várost. A polgármester úgy véli, fontosak ezek a pályázatok, már csak azért is, mert gazdagabbá teszik a városnapi rendezvénysorozatot. Azzal pedig, hogy alkotásra ösztönzik a község lakosságának minden korosztályát, azt üzenik mindenkinek, hogy ez az ünnep az övéké, váljanak a részévé, érezzék a magukénak.

Vajdaság négy településéről, Felsőhegyről, Magyarkanizsáról, Óbecséről és Zentáról összesen 140 alkotás futott be a pályázatra, ezek közül a szakmai zsűri a következőket díjazta:

Képzőművészeti kategória:

Óvoda: A zsűri 3 alkotást tudott értékelni: Szócsin Leáét, Reperger Majáét és Túri Enikőét. Mindhárman dicséretben részesülnek.

1. és 2. osztály: 1. díj: Rekovics Regő, 2. díj: Tornai Kristóf, 3. díj: Bata Flóra, 4. díj: Tokodi Albert.

3. és 4. osztály: 1. díj: Gere Anita, 2. díj: Kucor Loretta, 3. díj: Vörös Trisztán, 4. díj : Csernák Patrik.

Fogalmazás- és esszéíró kategória:

1. és 2. osztály: 1. díj: Pribićević Tara Blanka, 2. díj: Kis Jovák Zalán, 2. díj: Zsoldos Zalán.

5. és 6. osztály: 1. díj: Király Ella, 2. díj: Pócs Olivér, 3. díj: Burány Bernadett, 3. díj: Hegedűs Levente.

Fény-Árnyék-Szín fotópályázat:

1. díj: Vastag Dominika, 2. díj: Bunford Laura, 3. díj: Molnár Heléna.