2024. április 23., kedd

Menekülnek az emberek Idlíbből

Csaknem ezer ember menekült el Idlíbből, a szíriai lázadók által ellenőrzött utolsó városból és környékéről a kormányerők offenzívájától tartva - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat csütörtökön.

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

Bombázás Idlíb közelében (Régebbi felvétel: Beta/AP)

Az OSDH szerint a tömeges menekülés szerda éjjel kezdődött, és az emberek elsősorban az ország nyugati részén fekvő Aleppóba, illetve a török határhoz közeli kelet-szíriai Afrínba igyekeznek.

Idlíbben attól tartanak, hogy a szíriai helyzetnek szentelt szeptember 7-i török-iráni-orosz csúcstalálkozón nem találnak politikai megoldást az idlíbi válságra - mondta Rámí Abdul-Rahmán, a szervezet vezetője.

A tervezett csúcstalálkozó ellentétes érdekű feleket ültet egy asztalhoz: a szíriai lázadók egyik fő támogatója, Törökország hetek óta folytat komoly diplomáciai erőfeszítéseket a szíriai kormány idlíbi offenzívájának elhárítására, míg Irán és Oroszország, Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és kormányának a szövetségese.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként volt ismert. A fegyveres csoport 2016-ban szakított a nemzetközi terrorhálózattal, majd nevet változtatott.

Múlt héten az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura arra figyelmeztetett, hogy tízezer al-Kaida-harcos jelenléte a városban még nem igazol egy olyan támadást Idlíb ellen, amely során 2,9 millió polgári lakos élete kerülhet veszélybe.

A szíriai kormányerők napok óta küldenek erősítést Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. A velük szövetséges Oroszország légiereje többhetes szünet után újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat.

Sajtójelentések szerint a szíriai kormány legkorábban szeptember 10-én indíthatja meg a támadást, kivárva a pénteki teheráni iráni-orosz-török csúcs eredményeit.

Az elmúlt három évben fegyveres lázadók és családtagjaik ezreit evakuálták Idlíbbe a polgárháború során Szíria különböző részeiből, egy korábbi, kormánnyal kötött egyezmény keretében. Az egyezség érdekében a felkelők eldönthették, hogy elfogadják a központi kormányzat uralmát, vagy családtagjaikkal a részben még szíriai ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati Idlíbbe távozhatnak.