2024. március 28., csütörtök

Példaértékű modell

Az MNT-be látogatott az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa tegnap Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácsba látogatott, és Hajnal Jenő elnökkel találkozott.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A kisebbségügyi főbiztos a találkozót követően a médiának nyilatkozva kiemelte, hogy első benyomásai a szerbiai kisebbségek helyzetéről jók, hisz biztosítva van az érdekképviseletük, odafigyelnek az oktatás terén felmerülő igényeikre, ugyanakkor a nyelvhasználat terén is számos előrelépés történt.

– A kisebbségi kérdés területén Szerbia jó úton halad az Európai Unió felé, hisz rendelkezik azokkal a mechanizmusokkal, amelyek biztosítják a kisebbségek politikai képviseletét és a dialógust a kisebbségi intézményekkel. A szerbiai magyar kisebbség érdekvédelme megfelelő szinten van, de további előrelépésre van szükség a társadalmi folyamatokban való aktívabb részvételben, és ebben nagy szerepük van azoknak az intézményeknek, amelyek a kisebbség jogaiért küzdenek – fogalmazott Lamberto Zannier. Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa az MNT munkájáról szólva elmondta, meglátásai szerint igen aktív nemzeti tanácsról van szó, amely a szerbiai intézmények részéről megfelelő támogatást élvez az anyagiak tekintetében is, ugyanakkor Magyarországról is nagy figyelemmel kísérik a munkáját.

– Nagy örömömre szolgál, hogy ma itt lehetek, hisz az MNT számos olyan jó gyakorlatot dolgozott ki tevékenysége során, amelyekre példaként tekinthetnek más nemzeti kisebbségek is. Az MNT által elért eredmények segíthetnek a többi nemzeti kisebbségnek, hogy javítsanak a saját helyzetükön – mondta Zannier.

Lamberto Zannier és Hajnal Jenő (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Lamberto Zannier és Hajnal Jenő (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Hajnal Jenő újságírói kérdésre elmondta, a kisebbségügyi főbiztos látogatása azért is bír nagy jelentőséggel, mert az MNT egy négyéves ciklus végén van, és a találkozó lehetőséget adott arra, hogy összegezzék az eddig elért eredményeket. Másrészt megismertették a munka során felmerülő gondokkal, problémákkal, amelyeket Hajnal szavai szerint egy ilyen magas szintű fórumnak mindenféleképpen ismernie kell.

– Azt hiszem, Zannier nagyon jól ismeri a körülményeinket, hiszen kiváló szakemberei vannak itt Szerbiában. Az EBESZ az elmúlt években nagy figyelmet szentelt az oktatásnak, a tankönyvkiadástól kezdve a szerb nyelv tanítása módszertanának a kidolgozásáig, de arra is lehetőséget nyújtott, hogy tapasztalatainkat megosszuk az albán nemzeti kisebbség képviselőivel. Az EBESZ számos alkalommal nagyon fontos szerepet játszott a munkánk során. Ezúttal a támogatásukat is szerettem volna megköszönni a főbiztos úrnak, aki viszont arról győzött meg bennünket, hogy az a modell, amelyet mi itt felépítettünk, fontos és jelentős, és nemcsak Szerbiában, hanem máshol is érdemes bemutatni – fogalmazott Hajnal Jenő.