2024. március 28., csütörtök

Elözönlik a turisták a világot

Nem panaszkodhatnak a turizmus kis- és nagyhatalmai erre az évre sem, hiszen teljesültek eddigi várakozásaik. A külföldi vendégek csak úgy özönlöttek hozzájuk. Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Egyiptomban és az idegenek körében különösen kedvelt többi országban az idén is tovább nőtt mind a turisták, mind a vendégéjszakák száma. Ennek köszönhetően a bevételek is szépen gyarapodtak.

A régóta rendkívül népszerű Egyiptomban például az első hat hónapban 77 százalékkal több folyt be a kasszába (összegszerűen 4,8 milliárd dollár), mint a tavalyi azonos időszakban. Az egykori fáraók földjét június végéig mintegy ötmillióan keresték fel, ami éves összehasonlításban 41 százalékos növekedésnek felel meg.

A világban is hasonló folyamatok zajlanak. Bár féléves adatok még nem állnak rendelkezésre, azt már tudni, hogy 2018 első három hónapjában hat százalékkal emelkedtek a nemzetközi turistaérkezések (a 2017 januárja és áprilisa közötti periódushoz képest).

Az idei negyedéves változás majdnem olyan erőteljes volt, mint az, amely 2017 egészét jellemezte. Akkor ugyanis a Földön hét százalékkal több – összesen 1,323 milliárd – turista utazott külföldre, mint az előző évben.

A tavalyi eredmény szépen illeszkedik a nyolc éve tartó töretlen növekedési folyamatba. Emellett azért is figyelemre méltó, mert ilyen mértékű utazási lázra 2010 óta nem volt példa.

És az sem mellékes, hogy 2017-ben mintegy 84 millióval többen mentek külföldre nyaralni, pihenni, idegen tájakat megismerni, mint az addigi rekordévnek számító 2016-ban. A látványos tavalyi eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy az Afrika iránti érdeklődés kilenc, az Európa iránti pedig nyolc százalékkal erősödött.

A nemzetközi turistaérkezésekből ítélve a legnépszerűbb célállomás továbbra is Franciaország (ahol a legkedveltebb helyszín Párizs); utána Spanyolország következik. A két EU-tagot egyre több külföldi keresi föl. Ráadásul mindkettőjüket már régóta sokkal többen látogatják meg évente, mint amekkora az összlakosságuk.

Ám nemcsak nekik nagy a vonzerejük, hanem szinte mindegyik fölkapott, vagy a korábban kevésbé látogatott országoknak is, beleértve azokat is, amelyek az utóbbi években meglehetősen veszélyesekké és biztonságilag kockázatosakká váltak.

Az ENSZ turisztikai szervezete (UNWTO) a legfrissebb jelentésében ugyanakkor arra is rámutat, hogy tavaly az idegenforgalomból származó bevételek öt százalékkal emelkedtek a világon, összértékük pedig elérte az 1300 milliárd, vagyis 1,3 billió dollárt. Ehhez még nyugodtan hozzá lehet számítani a nemzetközi személyszállításból származó 240 milliárd dollárt is, és így a végösszeg már 1540 milliárd (azaz 1,54 billió) dollár. A tekintélyes summáról azt sem árt tudni, hogy a globális export hét százalékával egyenértékű.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásaiból meg az derül ki, hogy a bolygónkon 2017-ben megtermelt bruttó hazai össztermék 10,4 százaléka származott az idegenforgalomból, s az ágazat biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését.

Panaszra tehát nincs ok. Főleg annak ismeretében, hogy a turisták nem sajnálják a pénzt. Az UNWTO szerint a legtöbbet továbbra is a kínaiak költik. Tavaly már 258 milliárd dollárt hagytak a vendéglátó országokban, ami csaknem 94 milliárd dollárral haladja meg a 2016-os kiadásaikat.