2024. április 18., csütörtök

Belgrád kétszázmillió dinárral támogatja a koszovói szerb gazdákat

„Szerbia kormánya az év eleje óta pótlólagosan 200 millió dinárt hagyott jóvá a Koszovóban gazdálkodó szerb mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására. A kormány Koszovó-irodájának segítségével a tervekkel összhangban beszerezték a felszerelést és minden más szükséges eszközt” – közölte Branislav Nedimović agrárminiszter az RTS műsorában.

A tárcavezető kiemelte, hogy ez a belgrádi segítség azért fontos, mert Koszovóban sok szerb lakos kenyerét éppen a mezőgazdaság biztosítja. Felvásárló- és feldolgozóközpontokat kell kialakítani, ahova begyűjtik majd a gyümölcsöt és a zöldségfélét.

Aleksandar Vučić államfőnek a hétvégére bejelentett koszovói látogatása kapcsán, melynek idejére üzleti fórumot is szerveztek sok közép-szerbiai, főleg élelmiszeripari cég képviselőjének a részvételével, Nedimović azt mondta: fontos, hogy a koszovói szerbek megfelelő módon szerveződjenek, hogy összegyűjtsék és eljuttassák termékeiket a szerbiai vagy valamely más piacra. A sikeres értékesítéshez nagyban hozzájárul a termék levédése, az áru mutatósabb és vonzóbb, ha eredetmegjelöléssel látják el.

„A gazdaság mindennek a kezdete és a vége. Erős gazdaság hiányában a lakosság sem maradhat fenn. A mezőgazdasági minisztérium logisztikai támogatást nyújt a koszovói termelőknek, s ebből minden polgárnak haszna származik – fogalmazott a miniszter.