2024. április 20., szombat

A Bácska védjegy mint üzleti lehetőség

Összesen 49 kistermelő, szolgáltató és szervezet használhatja a jelzést

A Bácska védjegy elnevezésű projektum nyitókonferenciáját tartották meg tegnap Újvidéken, a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség irodájában.

A projektum harmadik fázisában 13 új felhasználó nyerte el a Bácska védjegyet (Dávid Csilla felvétele)

A projektum harmadik fázisában 13 új felhasználó nyerte el a Bácska védjegyet (Dávid Csilla felvétele)

A Bácska Brand kistermelőket, szolgáltatókat, szervezeteket tömörít, elsősorban bácskai, falusi környezetből, kínálatukat pedig együtt ajánlja fel a piacon. A márkanév használóinak joguk van ezzel a jelzéssel megjelenni a piacon, illetve termékeiket, szolgáltatásaikat a Bácska védjegy honlapján is közzéteszik, valamint fesztiválokra viszik el, illetve képzéseket biztosítanak készítőiknek.

A jelenlegi konferenciával a Bácska védjegy elnevezésű projektum harmadik fázisához érkeztünk, amelyet a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség a szerb Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériummal karöltve valósít meg. A projektum első két fázisában megtörtént a védjegy kialakítása és a honlap is elkészült, amelyen keresztül a termékek megvásárlására és a szolgáltatások lefoglalására nyílik lehetőség. A projektum harmadik fázisában a márkanév felhasználói számára képzéseket fogunk szervezni, amelyeknek a témája a marketing és a védjegy lesz – mondta Andrea Stijepić, a projektum vezetője.

Ljubinka Panić (Dávid Csilla felvétele)

Ljubinka Panić (Dávid Csilla felvétele)

A projektum harmadik fázisában 13 új felhasználó nyerte el a Bácska védjegyet, így jelenleg összesen 49 vállalkozás képezi a Bácska védjegy tagjainak körét.

A palánkai Panić Agro17 mogyorótermesztéssel és csomagolással foglalkozik, tavaly alakult meg.

A Bácska védjegy kiemelkedő jelentőséggel bír kezdővállalkozásunk számára. Bár a mogyoró most kezd igazán betörni a hazai piacra, elégedettek vagyunk termékünk fogadtatásával. A védjegy által lehetővé válik az is, hogy Szerbia határain kívül, akár Nyugat-Európában is értékesíthessük termékeinket, hiszen ebben a térségben a védjegy jelenléte fontos szempont – mondta Ljubinka Panić, Palánka környéki vállalkozó.

A kúlai Organic Life Egyesület környezetvédelemmel és az organikus életmód hirdetésével foglalkozik. Tevékenységében az alternatív és a holisztikus megközelítéseket részesíti előnyben – emelte ki Karolina Ese, az egyesület elnöke.

Nagyon örülünk annak, hogy munkánk és igyekezetünk elismerést nyert. Egyesületünk többek között levendulaolaj előállításával foglalkozik. Sikeresen kialakítottuk organikus ültetvényünket, így kiváló terméket tudtunk előállítani – mondta Karolina Ese.

Karolina Ese (Dávid Csilla felvétele)

Karolina Ese (Dávid Csilla felvétele)

Sanja Lauš a Fruška gora lankáin elterülő Ledincin működő Dobro prase falusi turisztikai gazdaságnak a tulajdonosa.

Terepi lovaglással, nyári táborok szervezésével foglalkozunk, ezenkívül szálláshelyet is kínálunk, ahol a környékünkön ritkaságnak számító, vegetáriánus ételeket készítünk a vendégeinknek. A Bácska védjegy pályázatára azért jelentkeztünk mert úgy gondoljuk, hogy a kisebb vállalkozások csoportosulása révén fejlődhet a vállalkozás felismerhetősége. Emellett a fejlesztési ügynökség által nyújtott marketingképzésnek is nagy jelentősége van számunkra – ecsetelte Sanja Lauš.

A Bácska Brand tagjai részt vesznek az idei, Vajdaság ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon, amelyet szeptember 8-án, és 9-én tartanak meg az újvidéki Limáni parkban.

Sanja Lauš (Dávid Csilla felvétele)

Sanja Lauš (Dávid Csilla felvétele)