2024. március 29., péntek

Mit sem ér az üres iskola!

Fiataljaink itt maradásáért dolgozunk, közösen!

A Nikola Tesla Általános Iskolába tegnap ellátogatott az oktatásügyi miniszter, aki a polgármester társaságában megtekintette a most már emeleti résszel kibővített, 1900 négyzetméterrel tágasabb tanintézményt. Nyolc új tantermet, hat kabinetet, egy többfunkciós termet, nyolc vizesgócot, 3000 négyzetméternyi szabadtéri sportpályát, és még sok egyéb újdonságot kapott ez az iskola.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a látogatás során emlékeztetett arra, hogy a Nikola Tesla iskola csupán egyike azoknak a szerbiai iskoláknak, amelyeket az elmúlt két évben a kormány programtervének keretében sikerült felújítani. – A 200 milliós beruházás nem is a legnagyobb, ilyen célra fordított összeg a nagy iskolaközpontok felújítására, pl. a priboji vagy a Gornji Milanovac-i iskolákra 300-350 milliót fordítottunk. Hétfőn Ana Brnabić kormányfővel Adán voltunk, ott is most fejezték be az iskola rekonstrukcióját. Országszerte teljes gőzzel belevágtunk az iskolaépületek rekonstrukciójába, a munkálatok befejeztével tanintézményeink úgy néznek majd ki, mintha most épültek volna. Nemcsak az épületeket modernizáljuk, hanem a munkafolyamatot is a munkaterv-korszerűsítésen, a számítógépesítésen és az iskolai alkalmazottak életszínvonalának növelésén keresztül – mondta többek között a miniszter.

Miloš Vučević polgármester is nyilatkozott a körséta után: – Legszebb feladatként élem meg azt, amikor iskoláinkba, gyermekeink jövőjébe kell beruházni. Boldogság tölt el olyankor, amikor egy olyan méretű projektum, mint amilyen a Nikola Tesla iskola emeleti részének megépítése volt, sikeresen végződik. Sikerüzenet ez, bizonyíték arra, hogy a tartományi és a köztársasági kormány együttműködése eredményes. Könnyebben és gyorsabban végezhetjük el feladatainkat. A tavalyi mutatóhoz képest az idén 232-vel nőtt az első osztályba iratkozó diákok száma Újvidéken, ez arra kötelez bennünket, hogy az iskolaépítési és felújítási elképzeléseinket gyorsabban realizáljuk. Köszönjük a miniszternek, hogy meglátogatott bennünket, a Tesla iskolát immár másodszor. Köszönet mindazoknak, így Igor Milićevićnek, a Nikola Tesla iskola igazgatójának is, akik a projektum során támogatást nyújtottak, és kitartást tanúsítottak – mondta a polgármester.

Az iskolafelújítási-kibővítési projektum költségeit az önkormányzat és a köztársasági hatalom közösen fedezték: 128 millió a köztársasági kasszából, ötvennél is több millió dinárt pedig a városi kasszából teremtettek elő egy év alatt. Néhány évvel ezelőtt ebben az iskolában rendbe tették az udvari részeket, úgyhogy öt év alatt kétmillió eurónál is nagyobb összeget költöttek el erre a tanintézményre.

– Ahhoz, hogy beruházhassunk iskoláinkba, sport- és kultúrlétesítményeinkbe, kórházainkba és közműhálózatainkba, többet kell dolgoznunk, többet kell keresnünk. Azt üzenem az újvidékieknek, hogy nem szabad megijednünk az új idők változásaitól, az új ötletektől! Mindent, amit csinálunk, azért tesszük, hogy gyermekeink itt maradjanak, itt akarjanak élni! Az üres iskolák és sugárutak értéktelenek, itt kell marasztalnunk fiataljainkat! – emlékeztetett a polgármester.