2024. április 25., csütörtök

Az ifjú vajdasági zenei tehetség meghódítja a világot

Balázs-Piri Soma hamarosan Budapesten, Bécsben, Csehországban lép fel, tervben van novemberre egy New York-i koncert is

Balázs-Piri Soma még csak most kezdi Szegeden az általános iskola utolsó osztályát, de már a Virtuózok című tévés klasszikus zenei tehetségkutató verseny korcsoportgyőztesének mondhatja magát. Szeptember 7-én, pénteken a Budapest Arénában lép fel. Szegeden egyelőre nincs fellépése, viszont tervben van novemberre egy New York-i koncert.

A fiú édesanyja, Ildikó elmesélte, hogy a család 2013-ig Horgoson élt, Soma ott járt óvodába. Egy ovis zenekari produkció után hívta fel az óvónő a család figyelmét a kisfiú tehetségére. Soma így zeneiskolába kezdett járni ötödikes testvérével együtt. A szülők csakhamar azzal szembesültek, hogy Soma könnyedén lejátssza a bátyjának feladott műveket is. „Minden reggelt úgy kezdett, hogy pizsamában, kócosan odaült a szintetizátorhoz, és játszott nekünk” – idézte fel Ildikó, aki elmondta, Szegedre költözve is maradt a zene szeretete. A kisfiú rohamtempóban fejlődik, és azóta is mindene a zene.

Soma 5 éve a szegedi Király-Kőnig Péter zeneiskolában tanul. Számtalan országos és nemzetközi zongoraversenyről hozta el az első díjat. Tavaly járt Grazban, ahol 2. helyezést ért el a nemzetközi zongoraversenyen, valamint ő lett a Budapesti Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Nagydíjasa. Kétszer érte az a megtiszteltetés, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében játszhatott.

Balázs-Piri Soma élete gyökeresen megváltozott már a nyár elején, mikor a tévébeli Virtuózok korcsoportgyőztese lett. A verseny miatt már tavasszal magántanulóvá avanzsált. Ez szeptembertől folytatódik, bár a tanév első napjain még részt vesz az órákon. Édesanyja elmondta, fia az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája tanulója, ahol nagyon jó az osztályközösség, mindenki támogatja, ezért is szeret iskolába járni.

Somának hamarosan fellépése lesz a Budapest Arénában, a Régi Zeneakadémián, majd Bécsben részt vesz egy mesterkurzuson, amit egy csehországi fellépés követ. Tervben van novemberben egy New York-i koncert is.

Folyamatosan készül a 14 éves tehetség, azonban mindig csak egy lépésen gondolkodnak előre. Soma azt is elárulta, zongorista szeretne lenni, vagyis felnőttként is a pályán maradna.