2024. április 19., péntek

A testvérpár dupla sikere

Görög Noémi és Görög Enikő, a népszerű Görög Sisters zongoraduó, Portugáliában és Ausztriában is diadalmaskodott

A Görög Sisters, illetve a Görög Noémi és Görög Enikő alkotta zongorapáros, sikeres és eseménydús nyári időszakot tudhat maga mögött. Győzelmet arattak a portugáliai Sardoal International Piano Meeting versenyen, egyben ösztöndíjat nyertek a salzburgi Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémiára. Augusztusban részt vettek a világ legtehetségesebb fiatal zeneművészei számára meghirdetett Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémián, amelyen 900 előadó közül bekerültek a legjobb tíz közé, és a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, a Salzburgi Ünnepi Játékokon megrendezett gálán adhattak koncertet. Arról, hogy minderre hogyan került sor, Görög Noémit kérdeztük:

– Tavaly Franciaországban megismerkedtünk Aquiles Delle Vigne, argentin származású zongoraművésszel, aki ugyan Brüsszelben él, de Portugáliában magániskolát működtet. Miután hallott bennünket játszani, szakmai tanácsokat is adott. Azt is mondta, hogy nyaranta Salzburgban tanít, és úgy véli, nekünk ott a helyünk. Az elmúlt években viszont sokan ígértek sok mindent, így ezt sem vettük túlságosan komolyan. Nem is gondolkodtunk rajta. Mégis komolyra fordult, mert általa ösztöndíjhoz jutottunk egy továbbképzésre zongoraduók számára, a magánegyetemén Portugáliában, amely Coimbrában van. Ez egy régi egyetemi város, mellékesen megjegyzem, hogy a Harry Potter-történet kapcsán innen inspirálódott az írónő. Elmentünk tehát áprilisban Aquilesszel dolgozni, és megegyeztünk, hogy részt veszünk Sardoalban egy versenyen. A sardoali versenyt végül megnyertük. Először csak azt tudtuk, hogy kategóriagyőztesek vagyunk, a gálán viszont kiderült, hogy teljes egészében a versenyt mi nyertük meg. Ennek a díja volt az, hogy megkaptuk az ösztöndíjat a salzburgi nyári akadémiára. Ott is zajlott egy verseny, aminek a tétje az volt, hogy játszhatunk az ünnepi játékokon, és ez is sikerült. Ezért a nyári „kalandért” tehát sokat köszönhetünk Aquiles Delle Vigne-nek, aki egyébként Claudio Arrau nagy hírű zongoraművész növendéke volt, és nagyon szereti a magyar zongoristákat, Párizsban tartózkodása idején Cziffra Györggyel is dolgozott – mondta Noémi és kifejtette azt is, hogy mennyire eseménydúsan telt a nyaruk.

– A nyarunk valójában úgy kezdődött, hogy hangversenyt tartottunk a szegedi zeneművészeti egyetemen. Onnan egyenesen Portugáliába mentünk. Ott nagyon kellemesen éreztük magunkat, jó volt Aquilesszel dolgozni és a versenytől függetlenül is felléptünk. Utána viszont az utazások intenzívebbé váltak. Miután hazajöttünk Portugáliából, háromszor mentünk a Balatonra, mert rendszeresen részt veszünk Érdi Tamás Klassz a pARTon! fesztiválján. Ez sem zajlott kalandmentesen. A koncertünk meghirdetett helyszíne a balatonalmádi part volt, ahol egy Steinway-zongorán játszottunk volna, de rosszra fordult az időjárás. Balatonalmádi viszont otthont adott egy másik fesztiválnak is, ahol egy Bogányi-zongora volt. A szervezők végül elintézték, hogy a Steinway-zongorát beszállítsák a Bogányi mellé. Néhány órával a koncert előtt kiderült, hogy jó lenne a négykezes helyett kétzongorás koncertet adnunk. Gyorsan kellett dönteni, de megváltoztattuk a műsorunkat. Nagy élmény az, ha két zongora együtt van. Bennünket is érdekelt, hogyan találkozik a Steinway és a Bogányi. Ez is jól sikerült, mi élveztük, és látszólag a közönség is. Emellett még két gyerekműsort tartottunk, szintén a Balaton partján, és onnan Németországba, Bayreuthba mentünk, ahol három szólóestünk és még két fellépésünk volt. Aktív két hetet töltöttünk ott. Bayreuth kis város, de nagy zenei múlttal rendelkezik. Azért fontos a számunkra, mert ott hunyt el Liszt Ferenc, de Richard Wagner éltében is fontos szerepet játszott. Liszt Ferenc az utolsó éveit ott élte le, a tiszteletére pedig létrejött a Steingraeber & Söhne zongoragyár, amely a mai napig is működik és kiváló hangszereket gyárt. A vendégeik voltunk, kétszer is felléptünk a koncerttermükben. Ez számunkra nagyon fontos, mert a cég jelenlegi vezetője támogatja a formációnkat, és a készülő új lemezünk zenei anyagát is ott tervezzük felvenni az év vége felé. Az új lemez a 2015-ben megjelent Let's play! folytatása lesz, Let's dance! címmel, és táncok gyűjteményét tartalmazza majd. Végül is Salzburgba Bayreuth után mentünk. Ezen a nyáron tehát gyorsan történt sok minden, csak most kezdjük feldolgozni a történéseket. Mindkettőnknek nagyon fontos az együttesünk, a gyakorlást viszont megnehezíti a határ, mert amíg én Szabadkán élek és dolgozok, Enikő Szegeden. Előfordult, hogy gyalog mentem át a határon. Abszurd, hogy úgy gyorsabb – részletezte Noémi, és szólt az új tervekről is.

– Októberben több gyermekműsort tartunk Magyarországon, de a 150. évfordulóját ünneplő szabadkai Zeneiskola hamarosan sorra kerülő ünnepi hangversenyén is fellépünk. Ami a távolabbi jövőt illeti, nagyon várjuk, hogy jövő év májusában Szegeden játsszunk, a szegedi szimfonikusok koncertjén, amelyen majd Kovács János vezényel. Ez nagy lehetőség a számunkra – mondta Görög Noémi.