2024. március 28., csütörtök

Jelenetek az első magyar sci-fiből

A Magyar Nemzeti Filmalap keretében működő Filmarchívum szervezésében a ma kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon megtekinthető lesz az 1914-ben készült A háromszáz éves ember című némafilm rekonstrukciója is. Az eredetileg 50 perces film ugyan elveszett, de a sokáig elfeledett jelenetfotókat őrző fényképalbum alapján egy tízperces kisfilmben elevenedik meg az első magyar időutazós tudományos fantasztikus film.

Az album képeit Szőnyi Lajos fotóriporter készítette a film forgatásán.

A Filmarchívum szakembereinek kutatásai szerint a filmet Gróf Zichy Béla Rezső és gróf Andrássy Gyuláné készítette, s amíg a gróf a magyar aviatika népszerűsítését célozta meg az alkotással, addig a grófnő a Poliklinika (a mai Szövetség utcai kórház) javára akart gyűjteni a film bevételéből. A készítők a kortárs magyar irodalom két, azóta legendássá vált alakját, Bródy Sándort és Nagy Endrét kérték fel a mozidarab megírására.

Az alkotásban a női főszerepet a később vörös grófnőként emlegetett Andrássy Katinka játszotta (a grófnő a film készítése után nem sokkal Károlyi Mihály felesége lett). A film férfi főszerepét pedig Andrássy Katinka grófnő unokatestvérére, az első független magyar kormány mártír miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos dédunokájára, gróf Batthyány Gyulára (1887–1959) osztották ki. A film ünnepélyes bemutatója 1914 áprilisában volt a Zeneakadémián, utána az Apolló és a Tivoli, illetve nagyobb vidéki városok mozijai játszották.

A tízperces kisfilm a https://vimeo.com/278910945 internetes címen érhető el.