2024. március 29., péntek

A pakisztáni kormányfő optimista Mike Pompeóval folytatott tárgyalásai után

Derűlátóan nyilatkozott az Egyesült Államokkal való kapcsolatok újraindításáról Imran Hán pakisztáni kormányfő, miután szerdán Iszlámábádban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Korábban Washington felfüggesztette a Pakisztánnak nyújtott segélyt, mert úgy ítélte meg, hogy az ázsiai ország nem lép fel elég határozottan a dzsihadistákkal szemben.

"Született optimista vagyok" - jelentette ki az egykori krikettsztár, aki a múlt hónapban tette le a hivatali esküt.
Pompeónak ez volt az első látogatása az ázsiai országban külügyminiszterként. A repülőtéren, ahonnan a szomszédos Indiába utazott tovább, kijelentette: "reméli, hogy lefektették az alapját az előrehaladásnak".
"Hosszú út áll még előttünk, sok tárgyalást kell lefolytatnunk" - mondta. "Itt az ideje, hogy bizonyítsuk egymásnak elkötelezettségünket". Sokszor tárgyaltunk és kötöttünk egyezményeket, de nem vagyunk képesek megvalósítani őket."
Pompeo a kormányfőn kívül találkozott Sah Mahmud Kuresi külügyminiszterrel és Kamar Dzsaved Badzsva tábornokkal, a hadsereg befolyásos vezérkari főnökével.


Pompeo hozzátette: tárgyaltak arról is, hogy olyan békés afganisztáni megoldást kell kidolgozni, amely kedvező Afganisztán, de az Egyesült Államok és Pakisztán számára is.
Az Egyesült Államok a múlt héten 300 millió dollár Pakisztánnak szánt segély kifizetését tagadta meg. Előzőleg Washington hosszú ideje bírálta Iszlámábádot, amiért nem lép fel kellőképpen a tálibok, illetve az afgán és amerikai erőket a könnyen átjárható határ túloldaláról támadó más dzsihadista lázadók ellen. Az Egyesült Államok és Afganisztán azzal gyanúsítja Pakisztánt, hogy befolyásos titkosszolgálata (ISI) révén olyan szélsőséges csoportokat támogat, mint az afganisztáni tálibok és a Hakkáni-hálózatbeli szövetségeseik. Iszlámábád tagadja a vádat.
Pompeo a Pakisztánba tartó repülőgépen bejelentette, hogy az ázsiai országban igen népszerűtlen Zalmay Khalilzad afgán származású veterán konzervatív diplomatát, az Egyesült Államok volt kabuli, bagdadi és ENSZ-nagykövetét nevezi ki az afgán megbékélésért felelős amerikai különtanácsadónak.