2024. április 20., szombat

Az óvodaépítéssel a jövőnket védjük

Nő a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencében

Amikor keresztény hitünket védelmezzük, amikor keresztény óvodát építünk, a jövőnkről van szó – mondta Grezsa István, a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a szlovákiai Rimaszombatban kedden az új református óvoda épületének alapkőletételi ünnepségén.

Grezsa István (fotó: MTI)

Grezsa István (fotó: MTI)

Grezsa István kiemelte: a magyar anyanyelv megmaradása elválaszthatatlan a protestantizmustól, a hit védelme pedig új értelmet nyer a 21. században.

„Eljött az ideje, hogy merjünk újra magyarok lenni, hogy megérje magyarnak lenni – mondta, hozzátéve: Itt Rimaszombatban most sziklára épülő várat építünk, de a gyerekeken, diákon, szüleiken, pedagógusokon múlik, hogy milyen erős szellemiség lesz az óvodában, az épülő alapiskolában vagy a gimnáziumban.”

A dél-szlovákiai Rimaszombatban márciusra készül el és 2019 szeptemberétől működhet a Tompa Mihály Református Gimnázium udvarán a magyar kormány támogatásával, 750 ezer eurós összköltségből épülő óvoda.

A miniszteri biztos arról is szólt az ünnepségen, hogy Magyarország kormánya újra egy nemzeti közösségbe akarja szervezni a Kárpát-medence magyarságát. Versenyelőnyt szeretnénk kovácsolni abból, ami Trianonban elveszett; az országhatárok nem módosulnak, viszont semmi sem áll az utunkba, hogy a Kárpát-medencét tekintsük újra hazánknak, hogy ugyanúgy otthon érezzük magukat a Felvidéken, mint Székelyföld bármelyik településén. Ha képesek vagyunk újra hinni magunkban, akkor a 21. században a magyar újra a nyertes nemzetek sorába fog tartozni – fogalmazott.

Grezsa István hétfőn a felvidéki Inámban adott át egy felújított helyi magyar nyelvű óvodát. A miniszteri biztos ez alkalommal beszélt azokról a biztató eredményekről is, amelyek a magyarországi támogatáspolitikát kísérik.

„Bár az óvodafejlesztési program még csak az első felében jár, már kezd tendenciává válni, hogy növekszik a magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencei magyar közösségekben” – jelentette ki.

Óvodások játszanak (fotó: MTI)

Óvodások játszanak (fotó: MTI)

A miniszteri biztos rámutatott: a program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén megközelíti a százat, s tovább folytatódik az átadások sora, a teljesen új intézmények átadása pedig 2019-ben és 2020-ban valósul majd meg. Elmondta: a Felvidék viszonylatában a nem egyházi fejlesztések keretében 132 önkormányzat kapott meghívást a Bethlen Gábor Alappal lebonyolított óvodafejlesztési pályázatra, ennek keretében mintegy három és fél milliárd forint értékű fejlesztés zajlik vagy már készült el.

„Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását” – hangsúlyozta Grezsa István, megjegyezve: a program jelzés is abban az irányban, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az óvodaprogramot egy komoly kutatás is kíséri, ennek első megállapításait már ebben a hónapban közzéteszik, s ennek a kutatásnak a számaiból tűnik ki az, hogy növekszik a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma.

„Több helyen nemcsak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők” – mutatott rá Grezsa István, megjegyezve: ez a helyi magyar közösségek és a magyar kormány tekintélyének növekedését is jelenti egyszerre.