2024. április 25., csütörtök

Nagy ,,család” a bográcsok körül

Hazaváró báránypaprikás-főző versennyel zárult a doroszlói nyári programsorozat

A doroszlói székhelyű Kuckó Gyermeksarok civil szervezet, élén Pelt Ilona elnökkel, a Bethlen Gábor Alapnál benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően támogathatta a nyári programsorozatot, amely a helyi civil szervezetek közreműködésével valósult meg. A Doroszló-Bike több alkalommal szervezett túrát, amely az első három alkalommal a környező településeken keresztül zajlott, a legutóbbinak viszont helytörténeti ismertető jellege volt.

A versenyek díjazottjai és a közösségi munka kitüntetettjei

A versenyek díjazottjai és a közösségi munka kitüntetettjei

Diósi János Wilhelm József történelemtanár információival kiegészítve mutatta be a település múltjának jelentős állomásait. Ilyen a Bártol-ház, a  helyi közösség épülete előtt az egykor ott állt, honfoglalás kori szimbólum, a Turul- szobor helye, a Fetter-gyógyszertár, az egykori, 1941-től 1985-ig működött mozi épülete, a mézes bábos, az asztalos, az órásmester, a szobafestő egykori műhelye, lakhelye, a Krasztó, a Liba nevű és a múltban valamennyi, a vasútállomáshoz vezető utcasarkon volt kocsmaépület helye vagy a Kulturbund (német egyesület), a doktorlakás, a Mezei-ház kiskápolnája, a ,,kutyaszorító”, a Czigler-sarok, a Palcser-sarok utcarészek. A virágzó iparról tanúskodó egykori kendergyárak, a nádgyár, a stukatúrgyár, a Ress-malom, az erdőgazdaság, a Herman Ottó világhírű természettudós által bejárt és tanulmányozott helyi, nemcsak természeti, hanem egyéb tudományos és népművészeti jellegzetességek egykori objektumai. Az 1957-ben kiásott Dunat–Tisza–Duna-csatorna hídján át a doroszlói határba kerekeztek az érdeklődők, az egykori ,,bőr” híd környékén keresztül egészen Gombos határáig, a ,,doroszlai” nagyerdőn túlig, ahol a régi tanyavilágról hallhattak, láthattak érdekességeket.

Az Alvég Teke Klub több éve szervez doroszlói egyéni, illetve nyílt bajnokságot, amelynek során az apatini Banja Junaković gyógyfürdő pályáján mérkőznek meg a részvevők.

A doroszlói egyéni tekebajnokság részvevői

A doroszlói egyéni tekebajnokság részvevői

Pelt Ilona, a rendezvények támogatója, a főszakácsok társaságában

Pelt Ilona, a rendezvények támogatója, a főszakácsok társaságában

A versenyek eredményeit a második éve szerveződő Hazaváró Báránypaprikás-főző Versenyen hirdetik ki. A helyiek és a faluból elszármazott, elköltözött doroszlóiak gasztroünnepére augusztus 25-én került sor. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvara benépesült, huszonnégy bográcsban készült a településre jellemző paprikás-specialitás,  a legjobb báránypaprikás címért mérkőzve.

Pelt Ilona, a Kuckó elnöke elmondta, közösségmegtartó és építő jellege van valamennyi általuk szervezett nyári programnak. Különösen igaz ez a bárányfőző versenyre, amikoris hazavonzzák a vidéken, külföldön élő doroszlói származású érdeklődőket, a helyiekkel való közös ünneplés, együttgondolkodás zajlik. Ennek nyomán több új ötlet fogalmazódik meg, amely igen hasznos a település, a közösség fejlődése szempontjából. Valamennyi generációt megszólít és megmozgat a rendezvénysorozat. A sport- és a főzőversenyeknek egyaránt van gyerek, kamasz, felnőtt és idős részvevőtábora. A közreműködők elmondása szerint nagy családként jönnek össze évente ezeken a rendezvényeken, nemcsak helybeliek, hanem, ahogy az idén is, környékbeliek is. Jöttek főzőcsapatok Gombosról, Zomborból, Kupuszináról, Bezdánból.

A maglódi csoport vezetője is megcsodálta a doroszlói népviseletet

A maglódi csoport vezetője is megcsodálta a doroszlói népviseletet

A bárányfőző mulatság alkalmával kiosztották a tekebajnokságok díjait. A doroszlóiak versenyében a nők között első helyezett Hegybeli Noémi, a második Szabó Claudia, a harmadik Király Mária. Az amatőr férfi versenyzők mezőnyében az első Novák Arnold, a második Farkas Valentin, a harmadik Vuković Nemanja. A gyakorlott versenyzők között az első helyezett Fűr Ferenc, a második Novák Lóránt, a harmadik idősebb Dékány József.

A főzőverseny első díját a bezdáni csapat szakácsa, Bilmajer Gertrud vitte haza, aki két helyi tapasztalt szakács, Király Balázs és idősebb Gyurgyovics Ferenc segédletével főzött, a második Király Géza, a harmadik idősebb Dékány József báránypaprikása lett. Továbbá jutalmazták a legidősebb (Király Balázs) és a legfiatalabb (Király Kornél) szakácsot is.

Pelt Ilona köszönőlevéllel ajándékozta meg a kerékpártúra szervezőjét, Kovács Gézát, a tekebajnokságok vezetőjét, Diósi Jánost, a Dunatáj Egyesülés elnökét, Péter Istvánt, továbbá a helyi civil szervezetek vezetőit, és sokéves áldozatos közösségi tevékenységéért az egykori tanácselnököt, Gellér Magdolnát.

A Haverock zenekar talpalávalójának köszönhetően hajnalig tartó mulatságot a Magyarországról, Maglódról érkezett vendégek jelenléte tette ünnepélyesebbé. Az ottani közösség aktív tagjai, amellett, hogy paprikást főztek, bepillantást nyerhettek a falu nevezetességeibe. Jártak szentmisén, a Tűzoltó Otthon tornyából tekintettek rá a településre, a helyi hagyományőrző fiataloknak köszönhetően figyelemmel kísérhettek egy doroszlói leányöltöztetést is. Közös nótaszó és könnyes búcsú zárta a határon átívelő együttlétet.