2024. április 25., csütörtök
KUNORSZÁGI RIPORTOK (4.)

Szanten és Diána

Közeledik a szépségek bemutatkozása. Kigyulladtak már a rivaldafények, dobpergés, és a Kumánia fürdő valóban mindenese, a kedves Emese, felkonferálja az emelvényre a lányokat. A kifutó mellett két oldalon kilenc szigorú tekintet. A zsűri. Közöttük jómagam is. Ezt a megtisztelő címet két hölgyünknek köszönhetem, akik szintén fellépnek a Kunország Szépe versenyen. Csuka Szanten, a Magyar Szó olvasóinak szépe a hármas, Tót Diána, lapunk szépségversenyének a zsűri által kiválasztott szépségkirálynője pedig a 11-es számot viseli. Rajtuk kívül még tíz szép hölgy vonul fel a pódiumra. Mind szépek, kedvesek, fiatalok. Bárki lehet közülük Kunország szépe, de én mégis a mi lányainknak szurkolok. Nem tudom, zsűritagként tehetem-e, de nem bírom ki, hogy ne legyek elfogult.

A délvidéki különítmény: Fejes Szilveszter, Csuka Szanten, Tót Diána és Rómity Szebasztián (Fotó: Dávid Csilla)

A délvidéki különítmény: Fejes Szilveszter, Csuka Szanten, Tót Diána és Rómity Szebasztián (Fotó: Dávid Csilla)

Háromszor lépnek fel, először utcai ruhában, másodszor fürdőruhában, harmadszor pedig estélyi, azaz koktélruhában. Egytől ötig kell szavazni. Egy-egy lány tehát egy zsűritagtól legfeljebb 15 pontot kaphat.

Minden fellépés alkalmával négy lány mutatkozik be, válaszol Emese kérdéseire. Kissé izgulok, hogyan szerepelnek majd a szabadkai lányok, de az aggodalmam felesleges. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy valamennyi hölgy közül ők beszélték legtisztábban anyanyelvünket, nem bakiztak, lámpalázuk sem volt, legalábbis nem látszott rajtuk, és kedvesen, mosolygó arccal felelgettek Emesének. Mindketten, Szanten is, Diána is, nagy tapsot kapnak a szépszámú közönségtől.

Büszke vagyok rájuk.

A második udvarhölgy átveszi az egyik díjat (Fotó: Dávid Csilla)

A második udvarhölgy átveszi az egyik díjat (Fotó: Dávid Csilla)

NEHÉZ A ZSŰRI DOLGA

A verseny a késő délutáni órákban kezdődik. A kifutó előtti székeken ül a közönség egy része. Ők szépen felöltözve érkeztek, de vannak, akik a medence széléről, fürdőruhában nézik az előadást. Ők időnként bevetik magukat a vízbe, úsznak egyet, majd ismét kiülnek a medence szélére vagy a padra. Kiváló a hangulat. Emese remekül vezeti a műsort. A lányok fellépései között táncosok szórakoztatják a publikumot. Kisiskolások, középiskolások, táncklubok tagjai. Modern táncokat adnak elő, tangóznak, szambáznak, salsáznak. Van közöttük egy kis alacsony, kissé duci, aki rettentően komolyan lépked a párjával. Számomra ő a legszimpatikusabb. A másik karcsú, magas, hosszú haja van. Fiatal tanáruk a pódium széléről mutogatva adja az utasításokat: fel a fejjel, mosolyogjál…

A hipp-hopp is nagy sikert arat, de a zumbások kapják a legnagyobb tapsot. Persze, a szépségeket nem számolva. Ők mégis az est fénypontjai. Csillognak, mosolyognak, a ruháik is gyönyörűek. Van, aki az utcai ruhában szebb, máson a fürdőruha áll kiválóan, de az estélyi ruhában valamennyien pompáznak.

Hát, erre mondják, hogy nehéz a dolga a zsűrinek.

A legszebbek: Balogh Bianka, Csuka Szanten, Dudás Anna Dóra és Veres Veronika (Fotó: Dávid Csilla)

A legszebbek: Balogh Bianka, Csuka Szanten, Dudás Anna Dóra és Veres Veronika (Fotó: Dávid Csilla)

A zsűri elnöke Kecze István, Kisújszállás polgármestere, de a szavazólapokat Zámbori Péter, a Kumánia fürdő igazgatója gyűjti össze. Elviszi összeszámolni őket, a zsűri tagjai pedig elnököstül félrevonulnak, arra az esetre, ha utólag kell egyik-másik helyezésről dönteniük. Megtörténhet ugyanis, hogy két hölgy egyforma pontot kap… Kecze István a társaságot házi körte- és szőlőpálinkával kínálja, mindenkivel koccint. Velünk van – ő is zsűritag – a Kumánia Szépe tavalyi győztese is. Egy éven át ő volt Kumánia arca. Ez a megtisztelő cím nemcsak pénzzel jár, hanem komoly munkával is. Gyakran kellett több napot is a fürdőben töltenie, fotókat készítettek róla, sok emberrel megismerkedett, üzleti kapcsolatokra is szert tett. Ő helyezi majd a koronát az új szépségkirálynő fejére, átadva ezzel a Kumánia fürdő arcának titulusát is.

A zsűri tagjai már kezdenek kissé türelmetlenkedni, amikor megjelenik Zámbori Péter.

– Minden rendben van, mehetünk vissza a helyünkre, jöhet az eredményhirdetés – mondja.

Persze előtte még Gájer Bálint énekes is fellép. Öltönyben van a strandon, bevallása szerint legszívesebben fürdőgatyára vetkőzne. Szimpatikus fiatalember, jól énekel, ismert slágereket ad elő, de saját szerzeményeiből is bemutat néhányat. Közben beesteledik, és közelharcot kell vívnia a reflektorfényre összegyűlt apró rovarokkal. A közönségnek tetszik a fellépése, és csak azért nem tapsolják vissza, mert már alig várják a szépségverseny eredményhirdetését.

Jó hangulatot varázsolt Gájer Bálint (Fotó: Dávid Csilla)

Jó hangulatot varázsolt Gájer Bálint (Fotó: Dávid Csilla)

Dobpergés, ismét Emese, és kezdődhet a nap fénypontja.

SZÉP KÉT NAP

Ilyenkor mindig a végén kezdik az eredményhirdetést. A közönség szépe Balog Bianka. Szép lány, én is csupa ötöst adtam neki, és a Facebook-szavazáson is legtöbben őt látták a legszebbnek.

Újabb dobpergés, és egy ismerős név hangzik el:

– A második udvarhölgy Csuka Szanten! – kiáltja Emese.

Bravó! Kiáltanám én, ha nem ülnék a zsűriben.

Közzéteszik a lányok nevét, átnyújtják a díszoklevelet, a rózsát, díszes csomagokban az ajándékokat. Annyi mindent kapnak egyszerre, hogy szinte fogni sem tudják.

Volt, aki a medence széléről nézte a műsort, mások közben fürödtek is (Fotó: Dávid Csilla)

Volt, aki a medence széléről nézte a műsort, mások közben fürödtek is (Fotó: Dávid Csilla)

Az első udvarhölgy Veres Veronika, a Kumánia szépe pedig Dudás Anna Dóra. Őt is jól pontoztam. Valóban szép lány, hamarosan az ő arca mosolyog vissza ránk a fürdő prospektusairól.

Diánát sajnálom egy kicsit. Látom rajta, hogy kissé szomorú, de majd elmúlik. Ő maga is mondja.

– Majd máskor jobb helyezést kapok. Örülök Szanten sikerének. A lényeg az, hogy jót szórakoztunk, élveztük a fürdőt, noha nem volt túl sok időnk a próbák miatt, de szép volt. A fiúk sem unatkoztak.

Szanten és Diána udvarlói kísérőként voltak velük. Fejes Szilveszter és Rómity Szebasztián szintén szabadkaiak. Értelmes fiúk, öröm velük beszélgetni.

– Mi jobban élveztük ezt a két napot, mint a lányok – mondja Szilveszter. – Több volt a szabadidőnk, mint nekik. Persze izgultunk értük, de végül is az egészet egy szép játéknak kell felfogni. Mindenesetre szép emlékként marad meg bennünk ez a két nap.

ESTI BESZÉLGETÉS A POLGÁRMESTERREL

Miután elaludtak a rivaldafények, és a vendégsereg is szétszéledt, Csillával elfogyasztottunk egy-egy almás kalácsot. Kecze István polgármester lép hozzánk.

Egy fröccs a polgármestertől (Fotó: Dávid Csilla)

Egy fröccs a polgármestertől (Fotó: Dávid Csilla)

– Leülhetek? – kédezi, de máris fogja a széket, és mellénk telepszik. Hosszasan elbeszélgettünk Kisújszállásról, Pacsérról, a két település kapcsolatáról.

– Voltam tanár, de könyvkiadással is foglalkoztam, most pedig polgármester vagyok. Többször is alkalmam adódott hozzátok ellátogatni. Mindig szívesen mentem, mert jól éreztem magam ott a Délvidéken, őseink leszármazottai között. Tanár voltam, amikor egy alkalommal arra kértek, hogy én mondjak beszédet az ünnepségen. Mert a falunapra, május 5-re mindig ellátogatunk. Nem számítottam rá, nem is voltam kellőképpen felöltözve. Kölcsönkértem egy zakót, az ujja rövid volt, kértem egy másikat, annak pedig hosszú. Az utóbbiban maradtam, és egy nagyon szép beszédet tartottam. Szeretek Pacsérra menni, és szeretem a pacsériakat vendégül látni Kiskunhalason. Amikor ott vagyunk, mindig kirándulunk is. Jártam Újvidéken, de a hegyen is, hogyan is hívják? Fruška gora. Tarcal? Igen, Tarcal. Egyszer a maratonon is részt vettünk. Esett az eső, a gyerekek nyakig sárosak voltak… Örülök, hogy Pacséron fürdő nyílt. Sokat jelent majd a község felvirágoztatásában. Kisújszállás nem sorolható a fejlett községek közé, de az utóbbi időben igyekszünk kitörni ebből. A baj az, hogy nincsen iparunk, a fiatalok a városokba mennek, a városok pedig aránylag távol vannak tőlünk, Debrecen, Kecskemét, Budapest, Miskolc… Lehet, hogy majd a debreceni autógyár kissé segít rajtunk, de népszerűsítjük a fürdőt, fejlesztjük az idegenforgalmat, megpróbáljuk feltárni minden értékünket a vendégek előtt. Mert vannak értékeink, és ha megbecsüljük azokat, mások is megbecsülik.