2024. április 25., csütörtök

A fiatalok szolgálatában

Ünnepélyes keretek között nyílt meg pénteken este Zentán a BeeHome Közösségi Ház

Kiváló hangulatú megnyitóünnepséggel adták át hivatalosan is rendeltetésének pénteken este Zentán a BeeHome Közösségi Házat, amelyet két magánvállalat, az adai székhelyű Jusoft Informatikai Kft. és a zentai székhelyű TM-People International Kft. közösen hozott létre, ilyen módon támogatva a Zenta községbeli és a környékbeli fiatalok érvényesülését.

A megnyitóünnepség kezdetén Máriás Endre, a TM-People International Kft. igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, akik között jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke és a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, valamint több zentai intézmény és szervezet vezetője is. Ezt követően a két alapító, Máriás Endre és Török Ákos, a Jusoft Informatikai Kft. igazgatója közösen mutatta be a közösségi ház projektumát, külön kitérve a kezdeti célkitűzéseikre, valamint arra is, hogy az elmúlt két hónapban milyen kísérleti programokkal várták a fiatalokat a BeeHome-ban. A tervekről szólva kifejtették, szeptemberben több olyan programsorozat is indul a közösségi házban, amelyek elsősorban a középiskolás fiatalokat célozzák meg. Az egyik egy nyilvános beszélgetéssorozat lesz, amelynek összejöveteleire olyan sikeres fiatalokat hívnak meg, akikre a középiskolások példaképként tekinthetnek, és akiknek a pályafutása valódi útmutatást jelenthet számukra, a másik pedig egy ismeretterjesztő előadás-sorozat, amelynek keretében egy-egy szakterület kiváló képviselői tartanak izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat a fiataloknak. Mint mondták, emellett már a tanév kezdetén szeretnék elindítani a vers- és prózamondó csoportjukat, amelyet Lőrinc Tímea és Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház két színművésze vezet majd, valamint folytatódik a nyár folyamán megkezdett természettudományi és környezetvédelmi foglalkozássorozatuk is, amely három zentai kémiatanárnő, Gere Anikó, Fajka Valéria és Máriás Ildikó irányításával valósul meg. Hozzátették, a közeljövőben mindemellett könyvbemutatók, képzések és egyéb rendezvények is lesznek a BeeHome-ban, valamint a közösségi házban rögzíti műsorait a Pro Media Televízió is, a távolabbi terveik között pedig egészségügyi és informatikai programsorozat, valamint számos egyéb elképzelés is szerepel.

A rendezvény folytatásában a fiataloké volt a főszerep, ezzel is bizonyítva, a közösségi ház alapítóinak kiemelt célja, hogy teret adjanak a fiatalok kezdeményezéseinek. Ennek jegyében Apró Alexandra, az Innobie egyik alapítója mutatta be azt az általa és csapata által oktatási célokra kifejlesztett alkalmazást, amely az elmúlt hónapok során a világ számos szegletében aratott sikert a különféle megmérettetéseken. Elmondása szerint az Eddie nevű alkalmazás használatával nemcsak érdekesebbé, hanem érthetőbbé is tehető a tananyag, ami által lehetővé válik a tanulási folyamatról alkotott kép újraalkotása is. A kiterjesztett valóság technológiáját alkalmazva szabadon szárnyalhat a gyermekek fantáziája, így a motivációjuk nagyobbá, az adott tantárgy tematikája pedig érthetőbbé válhat, magyarázta Apró Alexandra a projektum működésének alapelveit, a folytatásban pedig arról számolt be az egybegyűlteknek, milyen versenyeken bizonyítottak az elmúlt időszakban. Mint mondta, a SCIndikátor tudománykommunikációs versenyen még márciusban különdíjat érdemeltek ki, azóta pedig már bejárták Amerikát, ahol a Microsoft ImagineCup világbajnokságán Seattle-ben kategóriájukban bejutottak a legjobb öt közé. Előttük áll a Women Startup Competition döntője, emellett sok egyéb megmérettetésen is szeretnének indulni a közeljövőben. Kifejtette, az Eddie-n és a versenyzésen kívül IT-foglalkozásokat is igyekeznek tartani a fiataloknak, és büszkék arra, hogy januárban a Behind the Screens elnevezésű rendezvényükön közel ötven általános iskolás diák vett részt Vajdaság szinte minden részéről, majd hozzátette, a rendezvény második fordulójának, amelyet októberben, a programozás hete alkalmából szerveznek meg, a zentai BeeHome Közösségi Ház ad otthont, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az est zárásaként a kiváló óbecsei énekes-zenész, Szerda Árpád szórakoztatta az egybegyűlteket, még emlékezetesebbé téve ezáltal számukra a BeeHome Közösségi Ház több meglepetéssel is tarkított megnyitóünnepségét.