2024. április 24., szerda

Albérletet keresnek, de féltik otthonukat

A Dositej utca 11. alatt lakó újvidékiek ideiglenesen egy szállodában kaptak szállást, egy hónap időt kaptak arra, hogy albérletet találjanak az elkövetkező fél évre

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Dositej utcában egy építkezés folyamán a szomszédos épület fala leomlott, több családnak kellett elköltöznie, mert a kivitelező szabálytalanul végezte a munkálatokat.

A Dositej utca 11. alatt lévő ház fala augusztus 11-én leomlott a szomszédos telken folyó építkezés miatt, miután az Astra plan vállalat szabálytalanul végezte a munkálatokat (Ótos András felvétele)

A Dositej utca 11. alatt lévő ház fala augusztus 11-én leomlott a szomszédos telken folyó építkezés miatt, miután az Astra plan vállalat szabálytalanul végezte a munkálatokat (Ótos András felvétele)

A városi felügyelőség elrendelte, hogy a munkálatok kivitelezője, az Astra plan vállalat, temesse be azt a gödröt, amely miatt omlásnak indult az építkezés melletti objektum. Sajnos, a kivitelező a mai napig sem tett semmit ennek kapcsán, a munkálatok helyszínén csak egy munkagép maradt, amely már két hete ott áll, mozdulatlanul. A romos épületet szalaggal kerítették el, amely a veszélyre figyelmeztet.

A leomlott épület lakóinak többsége elfogadta az önkormányzat és a vendéglátók ajánlatát, és egy hónapra a Novi Sad, illetve a Park hotelbe költözött, ahol egy hónapig élhetnek, amíg nem találnak albérletet az elkövetkező fél évre. Az albérletre az újvidéki önkormányzat biztosította a pénzt. Ez az egy hónap azonban nem is olyan hosszú idő, ha tisztában vagyunk azzal, hogy olyan albérletet kell találniuk a lakóknak, amely az iskolához és a munkahelyhez is aránylag közel van, és a rezsiköltségek sem megfizethetetlenek, hiszen többségüknek szerény a bevétele. A lakók egy része azonban továbbra is a romos lakások még lakható szobáiban maradt, saját felelősségre.

Miloš Vučević polgármester elmondta, hogy olyan információi vannak, amelyek szerint a befektető – miután végzést kapott az ügyészségtől – szakértőkkel megvizsgáltatta a helyszínt, felmérték a károkat annak érdekében, hogy felújíthassák a részben romba dőlt objektumot.

A lakók hálásak az önkormányzatnak és a szállodatulajdonosoknak a segítségért, de nem hisznek abban, hogy a befektető betartja majd a szavát. Éppen ezért közös ügyvédet fogadtak, hogy megfizettessék vele a károkat.

A pórul járt lakók képviselője elmondta a Dnevnik napilapnak, hogy a városi felügyelőség megállapította, hogy az objektumnak még a jobb oldali része sem biztonságos, amelyben továbbra is ott lakik néhány család.

– Az albérlet keresése nehezen megy, mert senki sem hajlandó kiadni a lakásokat amikor megtudják, hogy a Dositej utcai lakókról van szó – magyarázta a lakók képviselője. Sok lakó azon a véleményen van, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha valaki megvásárolná a romba dőlt lakásaik parcelláját, és egy új épületet emelne helyébe, így ugyanazon a helyen visszakaphatnák lakásaikat.