2024. április 19., péntek

Érik a szőlő, hajlik a vessző

Háromnapos szüreti népünnepély Bácskossuthfalván – Megtelt a Koplaló, akárcsak a régi szép időkben

Legalább kétszáz bográccsal neveztek be az idei bácskossuthfalvi szüreti napi főzőversenyre, amelynek eredményhirdetésével, illetve a tűzoltók hagyományos habos bemutatójával ért véget a Koplalón az ezúttal háromnaposra tervezett rendezvénysorozat.

Csütörtökön könyvbemutató és színházi előadás zajlott, pénteken Érik a szőlő, hajlik a vessző címmel kezdődött szüreti napi nyitóünnepség a szőlőskertekben, több hazai és külföldi település, borlovagrend képviselőinek köszöntőjével, illetve az Ady Endre Művelődési Központ, és a házigazda Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete tagjainak közreműködésével. A rendezvényen megjelent egyebek mellett Ótot Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Kislinder Gábor községi elnök, a községi tanács tagjai, és a testvértelepülések képviselői. Szombaton a Koplalón a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar fellépésével és a főzőversennyel kezdődött a népünnepély, majd Seffer Attilának, a helyi közösség tanácselnökének nyitóbeszéde után hagyományos terményszentelő és folklórműsor kezdődött a színpadon. Az idei termést megköszönve ifj. Csáti Szabó Lajos református lelkész idézett János evangéliumából, majd Paskó Csaba plébános mondott áldást.

A rendezvényen jurtát állított a helyi id. Kovács Gyula Általános Iskola keretében működő Értük – Egyesület a Moravicai Gyerekekért, a Bácskossuthfalvi Káliz Íjász Egyesület is bemutatkozott Nagy Tibor vezetésével. Ezzel egy időben virágvásár, terménybemutató, kirakodóvásár, fánksütés, taekwondo-bemutató és vidámpark jellemezte még a rendezvényt. Az ez évi szüreti csirkepaprikás-főző verseny apropóján is értékes díjakat kaptak kézhez a legügyesebb „fakanálforgatók”. Ezúttal hangsúlyosan elégedettek voltak a bírák a benevezett étkekkel, számos helyezett és különdíjas csapat ügyességét hirdette ki Rácz Túrkevei András, az RTL Klub mesterszakácsa, zsűritagjaival, Jerasz Anikóval, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnök asszonyával, valamint Gelei Tamás és Svet Zsolt séf, mesterszakács közreműködésével. A 2018-as szüreti napi főzőverseny vándorserlegét, és a legjobb csirkepaprikásért járó dicsőséget ezúttal Beredity Lajos főztje érdemelte ki, és Csikós Antal csirkepaprikása lett a második legjobb.

A népünnepélyen tiszteletét tette Fremond Árpád köztársasági képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese is. Az ez évi Szüreti nap a helyi közösség szervezésében, civil szervezetek közreműködésével zajlott, amiből jelentősen kivette a részét az Ady Endre Művelődési Központ, és a Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek Egyesületének tagsága, a színpad díszítése ezúttal is az Írisz Virágkedvelők Klubja tagsága ügyességét dicsérte, továbbá a cserkészek és az önkéntes tűzoltók is besegítettek. A főzőverseny értékes ajándékait és serlegeit helyi és magyarországi magánvállalkozók, illetve a Nemzeti Agrárkamara Bács-Kiskun Megyei Agrárszervezetének alelnöke, Farkas László biztosította.