2024. március 28., csütörtök

Ajándékcsomagok az óbecsei elsősöknek

Óbecse község területén 319 elsős ült be az iskolapadba az általános iskolákban. Ebből az alkalomból az önkormányzat egy Iskolakezdő könyvet, egy pólót és egy láthatósági mellényt tartalmazó ajándékcsomaggal kedveskedett a kisdiákoknak. Az idén majdnem ugyanannyi elsős indult iskolába, mint tavaly: szerb tagozatokon 180 elsős kezdte meg a tanulmányait, míg a magyar osztályokban 139 gyerek ült először iskolapadba.

Nagy volt az öröm a tanítás első napján a Zdravko Gložanski iskolában is (Fehér Rózsa felvétele)

Nagy volt az öröm a tanítás első napján a Zdravko Gložanski iskolában is (Fehér Rózsa felvétele)

Míg tavaly a legtöbb kisdiákja a Sever Đurkić Általános Iskolának volt, az idén ezzel a Zdravko Gložanski dicsekedhet (76), a legkevesebben pedig tavaly és az idén is a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtek el tanulni, ahol mindössze 6 szerb és 22 magyar elsős van.

A fenti adatok egyébként a pénteki tényállást tükrözik, és félő, hogy az előzetes számokhoz képest végül valamivel kevesebb diák lesz az iskolákban, az önkormányzat pénteki adataihoz képest ugyanis a Zdravko Gložanski Általános Iskolában a beiratkozott 10 helyett már csak hat magyar elsős jelent meg ottjártunkkor a tanításon (a fenti összesített adatok ezt a helyzetet tükrözik), ezért elképzelhető, hogy más tanintézményekben is kevesebben kezdik meg szülőhelyükon a tanévet, mint ahányan az eredeti listán szerepeltek. Péterrévén egyébként a legtöbb iskolával ellentétben nem csökken, hanem növekszik a diákok száma, de ez nem a helyi népszaporulatnak, hanem a visszatoloncolás után a faluba telepített dél-szerbiai és koszovói romáknak köszönhető.

Az önkormányzat iskolakezdő csomagja mellett tegnap a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagját is megkapták az óbecsei magyar elsősök.