2024. április 19., péntek

Az orosz légierő újrakezdte Idlíb bombázását

Az orosz légierő - többhetes szünet után - újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat.

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Régebbi felvétel: Beta/AP)

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak.

Az orosz légicsapások augusztus 15. óta szüneteltek Idlíbben és környékén, de a szíriai kormányerők azóta is folyamatosan bombázták a lázadókat - tudatta az OSDH.

Törökország hetek óta azon van, hogy diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen. Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 7-én Iránba készül látogatni, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról.

A Hürriyet című török lap kedden azt írta, hogy Törökország folytatja nehézfegyverzet telepítését a szíriai határ mentén. Az újság adatai szerint nyolc, páncélosokkal és tarackokkal megrakott teherszállító jármű indult a szíriai határon fekvő Elbeyli felé. Ankara emellett megerősítette a biztonsági intézkedéseket az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben fekvő 12 megfigyelőpontján a térségben várható hadművelet miatt.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállították azokat a felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.