2024. március 28., csütörtök

Biztonságos helyre vonulást javasolnak a japán hatóságok a Dzsebi tájfun érkezése miatt

Az előrejelzések szerint a széllökések elérhetik majd a 216 kilométer/órás sebességet is

Biztonságos helyre vonulást javasoltak a japán hatóságok kedden közel 300 ezer ember számára és több száz légijáratot töröltek a tomboló széllel közeledő Dzsabi tájfun miatt, amely várhatóan a későbbi órákban zúdít majd heves esőzést Japán nyugati részére.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A Dzsebi, amelynek neve koreai nyelven fecskét jelent, ismét kíméletlen időjárással sújtja a szigetországot, ahol az idén nyáron már több száz halálos áldozatot követeltek az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekord hőség.
A Japán nyugati részén megkezdődött vihar elsőként várhatóan Sikokura, a nagy szigetek legkisebbikére zúdít felhőszakadást, mielőtt végigsöpör a legnagyobb sziget, Honsu nyugati részén és az ország második legnagyobb városán Oszakán.
A szél és az eső fokozódásával egy időben a hatóságok mintegy 280 ezer embert figyelmeztettek, hogy hagyják el a tájfun által veszélyeztetett lakhelyüket.
A televíziós híradásokban a partvonalat ostromló hullámokat mutatnak, s felhívják a figyelmet arra, hogy a vihar átvonulása egybeesik majd a keddi dagály időszakával.
Sikoku egy részén reggel már óránként 166 kilométer sebességű szélvihart jelentettek, de az előrejelzések szerint a széllökések elérhetik majd a 216 kilométer/órás sebességet is.
Egyes térségekben kedd reggelig már 87 milliméter csapadék hullott abból az összesen 500 milliméter esőből, amennyi az előrejelzések szerint szerda reggelig esik majd.
Az NHK közszolgálati televízió jelentése szerint közel 600 repülőjárat mellett komp- és vonatjáratok egész sorát törölték a fenyegető tájfun miatt, amely az elmúlt negyed század legerősebb tájfunja lehet Japánban.