2024. március 29., péntek

Pártok feletti baloldali mozgalom alakult Németországban

Pártok feletti baloldali mozgalom elindítását jelentették be kedden Berlinben, az Aufstehen (Talpra!) nevű szerveződésnek a vezetők szerint százezernél is több alapító tagja van.

A mozgalom célja "baloldali választ" adni a szervezők által jobboldali populistaként jellemzett ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) sikerére.
    Az ARD országos közszolgálati televízió tényellenőrző szerkesztősége (faktenfinder) szerint egyelőre nem világos, hogy az alapító tagok számáról szóló adat honnan származik. Beszámolójuk alapján az adat valódisága megkérdőjelezhető.
    A többi között arra hivatkoztak, hogy míg az Aufstehennek a három legnagyobb közösségi portált együttvéve sincs 100 ezer követője, a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti (Bundestag-) ellenzéki pártnak nagyjából 63 ezer fős tagság mellett csak a Facebookon 252 ezer követője van.
    A mozgalmat a Die Linke Bundestag-frakciójának egyik társelnöke, Sahra Wagenknecht kezdeményezésére indították el. A mozgalom hivatalos megalakulása alkalmából rendezett berlini tájékoztatót Simone Lange flensburgi polgármesterrel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusával és Ludger Volmerrel, a Zöldek politikusával együtt tartotta meg.
    Simone Lange az SPD baloldali irányzatának egyik vezetője, a szociáldemokraták áprilisi kongresszusán elindult a pártelnöki tisztségért, a szavazatok 27,5 százalékát megszerezve alul maradt Adrea Nahles-zel szemben. Ludger Volmert a Zöldek baloldali irányzataihoz sorolják, 1991-től 1994-ig a párt társelnöke volt, az ezredforduló óta nincs a szövetségi politika első vonalában.
    A tájékoztatón kifejtették, hogy az Aufstehen révén társadalmi bázist akarnak teremteni az SPD, a Die Linke és a Zöldek megújításához és összefogásához a pártok által elért választók csoportjainál szélesebb rétegek és pártpolitikai értelemben "hontalan" választók megszólításával. A végső cél a hatalom megszerzése, egy hangsúlyosan baloldali kormány megalakítása Németországban.
    A megújítani kívánt pártok jelenlegi vezetése visszafogottan, esetenként elutasítóan reagált a kezdeményezésre. Az SPD főtitkára, Lars Klingbeil szerint az Aufstehen nem valódi mozgalom, hanem a Die Linke belső harcainak következménye. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke szerint nem világos, hogy mire irányul a kezdeményezés, az viszont egyértelmű, hogy az utóbbi évek politikájával szemben nem a pártrendszeren kívülről, hanem annak keretein belül kell alternatívát kínálni.