2024. április 25., csütörtök
Száztizenöt év után

Magyar első osztály nélkül maradt Nagybecskerek

Nagybecskerek magyarsága évről évre félve várja az őszt, hisz egyre nagyobb gond a magyar osztály beindítása a Sonja Marinković Általános Iskolában (volt Messinger). Az idén bebizonyosodott, hogy ez a félelem nem alaptalan: ugyanis az iskola 115 éves fönnállása óta most történt meg először, hogy nem nyitottak önálló magyar első osztályt: a két elsős összevont tagozatban tanul majd a 11 második osztályossal.
Ezt tegnap megerősítette Jelena Jenovay iskolaigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy egy elsőst az utolsó pillanatban a muzslyai iskolába írattak, ami miatt végképp meghiúsult az a lehetőség, hogy önálló magyar osztály nyíljon. Ez nyilvánvalóan azt is magával vonja, hogy munka nélkül marad egy osztálytanító.
Nagybecskerek még mindig a bánáti magyarság kulturális-oktatási központja. Pillanatnyilag négy középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás, létezik egy magyar óvodai csoport is a városban. Mint ahogy az egyik tanácskozáson elhangzott, az általános iskolai oktatás megszűnése az egyedüli, magyar nyelven (is) oktató nagybecskereki iskolában olyan következményekkel járhatna, mint amikor egy téglát kiveszünk a falból.

A Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben kiemelt jelentőségű magyar oktatási intézménnyé nyilvánította az iskolát.
A nagybecskereki iskolához tartozó szentmihályi tagozatban idén nyolc elsőst fogadtak, Lukácsfalván pedig egy magyar elsőst írattak be.