2024. április 23., kedd

Országos tanévnyitó Adán

Ana Brnabić kormányfő a megújult adai általános iskolából kívánt sikeres új tanévet minden szerbiai diáknak – Fogadták az iskolakezdőket

A szeptember 3-ai tanévnyitó alkalmából a megújult adai Cseh Károly Általános Iskolába látogatott Ana Brnabić kormányfő, aki Mladen Šarčević oktatási miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István tartományi képviselőházi elnök és Nyilas Mihály oktatási titkár társaságban részt vett az első tanórán, és megtekintette a felújított épületet. Az adai általános iskola központi épületének teljes felújítása 86 millió dinárba került, ebből 82 milliót biztosított a szerb kormány, a fennmaradt összeget pedig a tartományi kormány és Ada község önkormányzata állta.

Az adai kisdiákok átvették az ajándékokat (Gergely József felvétele)

Az adai kisdiákok átvették az ajándékokat (Gergely József felvétele)

– Ezen a reggelen Ada községből kívánok boldog tanévet az iskolakezdőknek, illetve minden olyan gyereknek és fiatalnak Szerbia-szerte, aki egy újabb tanévet kezd meg. Mindegyiküknek kívánom, hogy jól tanuljon és szorgalmasan dolgozzon, valamint barátkozzon – nyilatkozta Ana Brnabić. – Ez nagyon fontos nap a köztársasági és tartományi kormánynak is, mert az oktatás ügye az egyik legfontosabb számunkra. Sok pénzt fektettünk az oktatásba és az oktatási rendszer reformjába, de még nagyobb erőfeszítést tettünk, hogy meghatározzuk azokat a tennivalókat, amelyek által jobbá válik az oktatásunk. Köszönöm Mladen Šarčević oktatási miniszternek és munkatársainak az erőfeszítést és az ötleteket, hogy létrehozhassuk azt az oktatási rendszert, amelyben arra tanítjuk a gyerekeket, hogyan gondolkozzanak, és ne arra, hogy mit gondoljanak. Az analitikus gondolkodás révén értelmezzék és oldják meg a problémákat, és úgy sajátítsák el a tananyagot, hogy később alkalmazni tudják a gyakorlatban. Ez jelenti a 21. századi oktatást, amit szeretnénk a fiataljainknak biztosítani – érvelt a kormányfő.

– Az új tanévnek a digitális könyvek kísérleti programjával vágunk neki – folytatta Ana Brnabić –, erre nagyon büszke vagyok, és türelmetlenül várom, hogyan fogják használni a diákjaink. Az elmúlt évben befejeztük az iskolák biztonságos internethálózatának kiépítését a telekommunikációs minisztérium és Vajdaságban a tartományi kormány óriási támogatásával, valamint a Szerbiai Telekom közreműködésével. Mindez mellett szükség van az oktatás feltételeinek a javítására, amire már sokat költöttünk. A nyári szünetben Szerbia-szerte 18 iskola felújítását fejeztük be, köztük az adai iskoláét, amely egy évszázad után teljesen fel lett újítva. A köztársasági kormány 82 millió dinárt fordított a felújításra. Ez az egyik oka, amiért éppen ezt az iskolát látogattam meg, mivel itt megmutathatjuk, hogy mit tettünk és még mit fogunk tenni az oktatásért – közölte a kormányfő.

Ana Brnabić az oktatást nevezte a kormány egyik legfontosabb prioritásának  (Gergely József felvétele)

Ana Brnabić az oktatást nevezte a kormány egyik legfontosabb prioritásának (Gergely József felvétele)

A kormányfő ellátogatott az első órára (Gergely József felvétele)

A kormányfő ellátogatott az első órára (Gergely József felvétele)

Ezt megelőzően Maksó Éva, a Cseh Károly iskola igazgatója köszöntötte a kormányfőt és a többi vendéget. Kiemelte, hogy az adai embereknek nagyon fontos az iskola, amelyben magyar és szerb nyelven 533 diák tanul, köztük 68 elsős kisdiák. Az iskolaigazgató reményét fejezte ki, hogy a 118 éves felújított épületet még 100 évig használhatják a jelenlegi szép állapotában.

Mladen Šarčević oktatási miniszter mindenkinek sikeres és szerencsés tanévet kívánt. Elmondta, hogy az idén intenzíven folytatják a digitalizációt az oktatásban és a tudományok területén. Az idei tanév a reformoké lesz, az általános iskola első és ötödik osztályában, illetve a középiskola első osztályaiban, valamint a duális képzéssel olyan reformprogramokat és tanterveket indítanak el, amelyek összességében javítják majd a diákok tanulását, tudását és munkáját. Kiemelte, hogy az elmúlt két évben a köztársasági kormány, a tartomány és az önkormányzatok hozzájárulása nélkül, 11,3 milliárd dinárt költött a különböző minisztériumokon és főként a közbefektetéseket irányító kormányirodán keresztül 870 oktatási létesítmény felújítására.

Igor Mirović tartományi kormányfő felszólalásában elmondta, hogy együtt sokkal erősebbek, s ezt az oktatás ügye is példáz, ahol a tartományi kormány, az oktatási minisztérium és a kormányiroda koordináltan lép fel. A tartományi kormányfő megjegyezte, hogy a projektumok egy részét a tartományi kormány valósította meg kisebb, méghozzá egymilliárd dinárt meghaladó értékben, de nagyobb számú épületen. A kormányiroda végezte a nagyobb és műszakilag összetettebb munkákat nemcsak Adán, hanem Vajdaság-szerte, amiért köszönetet mondott, mivel szerinte kiváló munkát bonyolítottak le. Hangsúlyozta, hogy az oktatásügyben várható a bérek növelése, ami biztosan jobb lékkört eredményez, és motiválni fogja a pedagógusokat.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy olyan időszakban élünk, amikor a közélet szereplőinek talán az a legnagyobb feladata, hogy meggyőzzék az embereket, hogy ebben az országban mindenkinek van jövője. Kiemelte, hogy az elhangzott mondatok mellett fontos eredményeket is felmutatni. Ezt jelenti számára az adai tanévnyitó és az iskolaépület felújítása, amely a kormány és parlamenti hatalmi többség szándékát is mutatja. Háláját fejezte ki, hogy a kormány biztosított pénzt az adai iskolaépület felújítására, illetve hogy Adán tartották meg az országos tanévnyitót.

FOGADTÁK AZ ELSŐSÖKET, ÉS MEGÜNNEPELTÉK AZ ISKOLA FELÚJÍTÁSÁT

Az adai Cseh Károly Általános iskolában 68 elsős kisdiák kezdte meg magyar és szerb nyelven a tanulmányait. Az iskolakezdő kisdiákokat hétfőn ünnepélyen fogadták az iskolában, és mindegyiküknek átnyújtották az adai Belmil Team cég ajándék iskolatáskáját, valamint a Duga civil szervezet és a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított tanszercsomagot. Az ajándékokat Miklós László, a Belmil Team képviselője, Vesna Civrić, a Duga civil szervezet elnöke és Krizsán Vilmos, az MNT tagja adta át Bilicki Zoltán adai polgármester és Nikola Lukač nagykikindai körzetvezető köreműködésével. Ezután az étkezdében ünnepséget tartottak az iskola dolgozói és a díszvendégek számára. Az ünnepségen Bilicki Zoltán mondott beszédet. Örömét fejezti, hogy közösen ünnepelhetik meg az iskola épületének felújítását: – Az iskolaépület felújítása nem jöhetett volna létre az önkormányzat, a tartományi és a köztársasági kormány hatékony együttműködése nélkül. Megköszönöm minden diáknak, szülőnek és az iskola dolgozóinak azt az áldozatot, amit az elmúlt egy évben hoztak, mivel mindenkinek a baraparti iskolát kellett használnia. Kívánom, hogy jó egészségben használják az iskolát, és igyekezzünk megőrizni ezeket a beruházásokat, amelyeket közösen valósítottunk meg. Az iskolaépület felújítása csak az első fázis volt, amit a következő évben folytatunk a tornaterem, az iskolaudvar és az iskola körüli parkolók felújításával, szintén a köztársasági kormány hatható támogatásával – közölte Bilicki Zoltán.