2024. április 24., szerda

Megkönnyítik az indulást

Az egyetemi hallgatóknak szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyammal, a kisiskolásoknak beiskolázási csomaggal igyekszik segíteni az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács az idén is megszervezi az érdeklődő egyetemi hallgatók számára a szerb nyelvi felzárkóztató képzést, mely az újvidéki Európa Kollégiumban zajlik, s melyen 20 elsőéves hallgató vesz részt. Az MNT 2011 óta szervezi meg az intenzív felzárkóztató kurzust – mondta el az első óra előtt lapunknak Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki a tanulókat köszöntötte a képzés kezdetekor.

Jerasz köszönti a szerb felzárkóztató kurzus résztvevőit (Dávid Csilla felvétele)

Jerasz köszönti a szerb felzárkóztató kurzus résztvevőit (Dávid Csilla felvétele)

– Az ösztöndíjprogramunk egy fontos szegmense, hogy a valamelyik karon felvételt nyert fiataloknak megkönnyítsük a továbbtanulást, az első lépéseket. Csiszolni, magasabb szintre szeretnék emelni a szerb nyelvi tudásukat a jelentkezők. Az idén olyanok is bekapcsolódtak, akik nem az Újvidéki Egyetem valamelyik karán tanulnak, hanem a szabadkai karokon vagy a zentai kertészeti egyetemen. A kurzus szeptember 14-éig tart két héten, nyolcvan iskolai órán át. A funkcionális nyelvhasználatot, szókincsbővítést helyezzük előtérbe. Októberben már élesben tanulnak majd szerb nyelven, ezért szeretnénk jobbá tenni a nyelvtudásukat – közölte Jerasz.

Mint mondta, az idén is a niši BusinessAcademy bevonásával folyik a képzés. A tanárok szabad kezet kapnak, nem feltétlenül a kollégiumban tartanak meg minden órát, ellátogatnak a tanulókkal Péterváradra, a városközpontba, életszerű szituációkat teremtve oktatnak, s a fiatalok is megismerkednek a várossal. Két csoportban dolgoznak, az újvidéki Azbukum nyelvi központ tankönyveit használják. A szállást és a tanfolyamot az MNT szavatolja, s a résztvevők állják az útiköltséget és az étkezést.

A csantavéri Dúlity Éva azért szánta rá magát a tanfolyamon való részvételre, mert a környezetében nem beszélik a legjobban a szerb nyelvet, s elmondása szerint a tanulás során magasabb szintű tudásra lesz szüksége. Az Orvostudományi Kar gyógyszerészeti szakára iratkozott be. Fodor Máté Kispiacról érkezett a tanfolyamra, Szabadkán fejezte be a középiskolát, de nincs megelégedve a szerb nyelvi tudásával. Kispiacon keveset tanult meg, amit tud, az inkább Szabadkán ragadt rá. A Műszaki Tudományok Karára vették fel, földmérő mérnöknek tanul.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

BEISKOLÁZÁSI CSOMAG AZ ELSŐSÖKNEK

Jerasz Anikó kora este a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba is ellátogatott, itt az újvidéki magyar elsős kisiskolásokkal találkozott. A négy osztály összesen 36 diákja nem ment haza üres kézzel, átvehették a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjait is. Már nyolc éve gondol az MNT minden szeptemberben az elsősökre és szüleikre, igyekeznek már az első napokban eljuttatni a csomagokat mindenkihez, amelyben tanfelszerelés van, és minden, amire egy elsősnek szüksége lehet.

– Minden családban egy örömteli pillanat az, amikor a gyerek első osztályba indul. Tudjuk azonban, hogy ez a pillanat kissé költséges is. Szeretnénk ezzel a beiskolázási csomaggal levenni bizonyos terhet a szülők válláról. Megközelítőleg ötezer dináros értékről van szó, tolltartó, betűkirakó, Gőgös Gúnár Gedeon könyv, füzetek, rajzfelszerelés, vonalzókészlet, tornazsák van benne a sikeres tanévkezdéshez – számolt be kérdésünkre válaszolva Jerasz.

Az egyetemisták szerb nyelvi tanfolyama és a beiskolázási csomagok kiosztása is a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően valósulhatott meg.