2024. április 25., csütörtök

A siker íze

Hollandiában egész évben bármilyen friss gyümölcshöz hozzá lehet jutni

Hollandia a világ második országa a mezőgazdasági termékek kivitelében. Az agrárszektor ebben az országban az egyik legerősebb és legkorszerűbb az egész világon. Évente átlag több mint 80 milliárd eurót hoz az államkasszába a zöldségfélék, gyümölcsök, virágok, valamint a hús- és tejtermékek exportja.

Mint ismeretes, Hollandia a világ legsikeresebb és leghíresebb virágtermesztő vidéke. Ez az ágazat évente több mint 8 milliárd eurót hoz az országnak. Számos okuk van tehát a büszkélkedésre a hollandoknak. A siker egyik kulcsa pedig az, hogy minden egyes termék a legkorszerűbb eljárásokkal készül, ezenkívül nagy gondot fordítanak a környezet és a természet megóvására is.

A Leds Grow holland vállalat apró szemű erdei gyümölcsök termesztésével foglalkozik. Hetente több mint 800 tonna áfonyát értékesít a cég. Azt gondolhatnánk, hogy e gyümölcsfajta a fő növényi kultúrák egyike, a holland viszonyokhoz képest azonban az áfonyát kis mennyiségben termesztik. Az 500-600 hektáron termesztett áfonya elenyésző mennyiség a holland alma, körte vagy a cseresznye 15 ezer hektáros termesztéséhez képest. A holland vállalat alkalmazottja az Agromediának adott nyilatkozatában arról számol be, hogy a világ különböző részeiről importálják az áfonyát, hiszen a hollandok előszeretettel fogyasztják.

A téli időszakban Dél-Afrikából és Ausztráliából vásárolják a gyümölcsöket, ezenkívül Chile is azon országok közé tartozik, amelyekkel Hollandia folyamatosan együttműködik a gyümölcsvásárlás terén.

Kora tavasszal pedig Marokkóból érkeznek a friss gyümölcsök. Az évszak végén a belföldi és lengyel áfonya dominál a holland piacon, így Hollandiában egész évben bármilyen friss gyümölcshöz hozzá lehet jutni.

A siker ízéért járó elismerést nem kizárólag a termelők érdemelték ki. A múlt század eleje óta a holland kormány folyamatosan támogatja a mezőgazdasági ágazat fejlődését számos szolgáltatáson keresztül, a tudományos kutatás előmozdítása és az oktatás speciális típusainak megteremtése által. A kurzusok elvégzésével mindenki munkába állhatott, aki alkalmazni és fejleszteni szerette volna a tudását.

Mindemellett az 1930-as évek óta bevezették a mezőgazdasági termelés állami ellenőrzésének szigorú rendszerét. Közvetlenül a második világháború után pedig egy aktív agrárpolitika vette kezdetét, amely a vidéki élet szinte minden aspektusának integrált tervezéséhez és fejlesztéséhez vezetett. Közben a holland kormány hathatósan ösztönözte a kis gazdaságok nagyobb és hatékonyabb egységekbe történő konszolidációját.

Ugyanebben az időszakban hazánkban a mezőgazdasági szövetkezetek tönkrementek, a falvak megüresedtek, a termőföldeket pedig benőtte a gyom. Azonban sokan bebizonyították már, hogy azok számára, akik mindezzel szembe mernek nézni, még a százéves gaz kiirtása sem lehetetlen.