2024. március 29., péntek

Egyszemélyes zenekar

A hétvégén 18. alkalommal tartották meg Újvidéken az Utcai zenészek fesztiválja néven ismertté vált, időközben Óváros-fesztiválnak (Gradić fest) átkeresztelt rendezvényt. Pétervárad hangulatos óvárosában negyvennél is több előadóművész – énekesek, zenészek, zsonglőrök, pantomimesek – mutatkoztak be, még a szombat esti zápornak sem sikerült szétzavarnia a közönséget.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A korábban polgári hangulatú fesztiválnak az idén kissé vásári, kommersz jelleget adott az, hogy több helyen dobozos sört árultak Pétervárad Óvárosában, így a fokozott alkoholfogyasztás miatt a látogatók észrevehetően másképp viselkedtek, mint a korábbi években. Ettől eltekintve az Utcai zenészek fesztiválja az idén is sikerrel zárult, a három nap alatt több tízezren sétáltak át esténként a hídon.

A leglátványosabb talán az amerikai származású Mark di Giuseppe olasz művész fellépése volt – kétnyakú gitárféleséggel a kezében, dobokkal és cintányérokkal a hátán, szájharmonikával és még néhány apró hangszerrel felszerelve, huzalokkal beszőve, egyszemélyes zenekarként szórakoztatta blues zenéjével szombaton éjjel a közönséget. Felvételünk szombaton este, még a zápor előtt készült, de, mint mondtuk, a kényszerszünet után is sok látogatója volt a rendezvénynek.