2024. április 18., csütörtök

Szüret, jótékonykodás, gasztronómia

A hétvégén szüreti napok Palicson

A hétvégén immár 29. alkalommal rendezik meg a Palicsi Szüreti Napok elnevezésű rendezvényt, amelyen ezúttal is színes program várja az érdeklődőket. A programok középpontjában természetesen a szőlő és a bor, illetve egyéb hagyományos gasztronómiai termékek állnak, de a művelődési és szórakoztató tartalmak sem maradnak el.

A rendezvénnyel kapcsolatban hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretein belül a szervezésben részt vevő intézmények, szervezetek képviselői ismertették programjaikat. Jelen volt Sanja Prijić, a Palics Park Kft. idegenforgalmi részlegének vezetője, dr. Katja Puleva, a szabadkai

Rotary Club elnöke, Urbán Károly, az Észak-vajdasági Földműves Egyesület közgyűlésének elnöke, Lazarela Marjanov, a Nove subotičke novine hetilap főszerkesztője és Milenko Kosanović karikaturista.

Mint megtudtuk, a programok szombaton délelőtt 10 órakor kezdődnek, amikor is többek között gyümölcs-, zöldség- és virágkiállítás nyílik, ugyanakkor a borutca és a csokoládéutca is megnyitja kapuit. Az érdeklődőket a nap folyamán kirakodóvásár, zöldpiac és borkóstoló is várja. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára szombaton 12 órakor kerül sor a Vigadónál. Ennek részeként megválasztják az év borászát és az idei szüret királynőjét is. Ezt követően a zenei pavilonban tamburazenekarok és kórusok lépnek fel.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A korábbi évekhez hasonlóan a palicsi szüreti napok keretén belül házi pálinka-, gyümölcslekvár- és gyümölcslé-versenyre is sor kerül. Az Észak-vajdasági Földműves Egyesület szerdáig fogadja a nevezéseket és a mintákat. A beérkezett minták nyilvános értékelésére szerdán kerül sor a palicsi Vigadóban. Az ünnepélyes eredményhirdetés szombaton 15 órakor esedékes. A házi készítésű torták és kalácsok versenyét vasárnap tartják. A mintákat 9 és 12 óra között várják a Vigadónál. Az eredményhirdetésre 15 órakor kerül sor. Ekkor hirdetik ki a reggel kilenckor kezdődő marhapörköltfőző-verseny díjazottjait. Utóbbira a jelentkezés ingyenes, a résztvevők maguknak biztosítják a hozzávalókat, míg a szervezők a tűzifát biztosítják.

A Rotary Club szombaton 10 és 18 óra között Az emberiesség gyümölcsei elnevezéssel egy olyan találkozóra invitálja a családokat és baráti társaságokat a Női strandhoz, amely humanitárius jelleggel is bír. A szervezet tagjai által készített sültek eladásából befolyt összeget középiskolások és egyetemisták ösztöndíjazására fordítják.

A rendezvénysorozat részeként karikatúra-kiállításra is sor kerül. A Nove subotičke novine által meghirdetett karikatúra-pályázatra, amelynek témája a borlovagok voltak, negyven szerző 114 alkotása érkezett be, amelyet a szüreti napok keretein belül bárki megtekinthet. A pályázatra beérkezett művek mellett olyan alkotásokkal is találkozhatnak az érdeklődők, amelyeket külföldi karikaturisták készítettek. A legjobbaknak járó elismerések kiosztására az ünnepélyes megnyitó keretén belül kerül sor.

A vasárnapi programok középpontjában a gyermekek szerepelnek. 15.30-kor a gyermekek részére szüreti játékokat szerveznek, 17 órától a Szabadkai Gyermekszínház a legkisebbeknek szánt előadására kerül sor. Ezt követően Kis Zsenik címmel műhelymunkát rendeznek, míg 18 órától tombolával kedveskednek a gyerekeknek.

Az idei rendezvénysorozat újítása a kézműves sörök fesztiválja, amelyre szombaton 21 órai kezdettel kerül sor. A szabadkai Neman söröző minden évben megrendezi a kézműves sörök fesztiválját, azonban az eddigi gyakorlattól eltérően erre nem Szabadkán, hanem Palicson a Nyári Színpadnál kerül sor. A rendezvényen három kézműves sörfőzde mutatkozik be, ugyanakkor az érdeklődők több sörfőzde termékei közül válogathatnak. A hangulatról a Moonlighting band gondoskodik.

Pontos program és bővebb információ a Park Palics Kft. weboldalán és Facebook-oldalán található.