2024. április 20., szombat

Becsöngettek

Tanszercsomag-osztással kezdődött az új tanév a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában

Hétfőn elkezdődött az új tanév. Az általános iskolák többsége színes programmal és ismerkedős órával várta az elsős tanulókat. Nem volt ez másképp a Tejpiacnál lévő Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában sem, ahol az iskola tornatermében táncos zenés programmal tették emlékezetessé az elsősök első napját az iskolában, ezt követően pedig a magyar kisdiákok a tantermükben átvehették a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagját.

Grubanov Martinek Emília és Dolinszky Gábor az iskola elsős magyar tanulóival (Fotó: Patyi Szilárd)

Grubanov Martinek Emília és Dolinszky Gábor az iskola elsős magyar tanulóival (Fotó: Patyi Szilárd)

– Három osztályt nyitottunk ebben a tanévben. Ötvenhét tanuló szerb nyelven, tizennyolc tanuló pedig magyar nyelven kezdte meg nálunk tanulmányait. A magyar gyerekek a C osztályban kezdik az iskolát Grubanov Martinek Emília tanítónővel. Örülünk, hogy ilyen szép számban íratták be hozzánk a szülők gyermekeiket, és remélem, hogy a gyermekek, szülők és a tanárok továbbra is meg lesznek elégedve a tanítás és az iskolai aktivitások színvonalával. Szabadka Város Önkormányzata minden évben egy kis ajándékcsomaggal kedveskedik az elsősöknek. Nem volt ez másképp idén sem. Az ajándékcsomagot tanulóink a padjukban találhatták meg. A Magyar Nemzeti Tanács pedig minden magyar tanulónak egy nagyon szép és gazdag tanszercsomagot hozott, a szerb diákoknak pedig kisebb ajándékcsomaggal kedveskedett – mondta a tanévkezdés kapcsán lapunknak Gubić Šelken Klaudia, az iskola igazgatója, és hozzátette, hogy jelenleg egy 14 millió dinár értékű felújítás is zajlik az iskolában, amelynek köszönhetően lecserélték a régi ablakokat, a homlokzat egy részének felújítása pedig jelenleg is zajlik.

A tizennyolc magyar elsős a záróünnepség után az osztály tantermében vehette át a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagját Dolinszky Gábortól, az MNT tagjától, aki rövid köszöntőjében megköszönte a szülőknek, hogy magyar osztályba íratták gyermekeiket.

– Magyarország Kormánya a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül kívánja a magyar nemzetiségű elsősöket támogatni. Körülbelül 30–40 euró értékű tanszercsomagot osztunk szét a gyermekeknek. Úgy gondolom, ez nagyon fontos a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt. Ez egy óriási segítség az iskolakezdésnél, hiszen a csomag szinte mindent tartalmaz, ami az iskolakezdéshez szükséges. Az MNT ezzel a csomaggal köszönetét és háláját fejezi ki a vajdasági magyar szülőknek, hogy magyar osztályba íratták gyermekeiket – nyilatkozta lapunknak Dolinszky Gábor.