2024. április 23., kedd

Kedvenc épületeink

A városnap alkalmából a szabadkai Kortárs Galériában pénteken este Dömötör Gábor rajzaiból és Željko Vukelić fényképeiből, Szabadkai homlokzatok: rajzok és fényképek a múlt tükrében címmel kiállítás nyílt meg. Az egybegyűlteket Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria új igazgatója köszöntötte, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállítás kísérőrendezvényeként a közeljövőben beszélgetésekre is sor kerül. A tárlatot Silling Léda néprajzkutató, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója és Miroslava Babić, a Szabadkai Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja nyitották meg. Az alkotókat Silling Léda mutatta be:

Blaskó Árpád, Miroslava Babić, Dömötör Gábor, Silling Léda és Željko Vukelić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Blaskó Árpád, Miroslava Babić, Dömötör Gábor, Silling Léda és Željko Vukelić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– A Kortárs Galéria és a Műemlékvédelmi Intézet együttműködése hosszú múltra tekint vissza. A kiállítók intézetünk egykori munkatársai. Dömötör Gábor a kiállítás kiötlője, építészmérnök, aki hosszú évekig rótta a vajdasági utakat a felújításra szoruló műemlékek után kutatva. A Kortárs Galéria épülete, a Raichle-palota felújítása is hozzá kötődik. Željko Vukelić, az intézet egykori fényképésze, a fotódokumentációnk jelentős része az ő munkája – tudtuk meg Silling Lédától.

Miroslava Babić beszédében kitért arra, hogy az aprólékosan és körültekintően kidolgozott alkotások gyönyörű részleteket fednek fel, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni.