2024. március 28., csütörtök

Huszonegy kilométer történelem

Második alkalommal rendeztek félmaratoni futóversenyt Szabadkán

Fuss a történelmen át! jelmondattal tavaly rendeztek első alkalommal félmaratont Szabadkán, és az idei városnapi rendezvénysorozat keretein belül vasárnap ismét sor került az utcai futóversenyre. Az idei rendezvényre mintegy 680 versenyző nevezett be, és a férfiak mezőnyében új pályacsúccsal Aleksandar Adžić bizonyult a leggyorsabbnak.

A férfi félmaratonosok mezőnyének legjobbjai (Fotó: Benedek Miklós)

A férfi félmaratonosok mezőnyének legjobbjai (Fotó: Benedek Miklós)

A program már szombaton kezdetét vette, amikor a versenyközpontban pasta partyt rendeztek a futóknak, akik már ekkor átvehették rajtcsomagjukat. Vasárnap reggel kilenc órára megtelt a központ, és a fő futamok előtt a legkisebbek álltak rajthoz. A gyermekek korosztályuknak megfelelő távon versenyeztek. Az Active Kids Sportegyesület szervezésében megvalósult rendezvényen körülbelül 450-en vettek részt.

A 2. Szabadkai Félmaraton hivatalos megnyitóján Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke, valamint Mester Gyula olimpiai bajnok röplabdázó, az idei félmaraton védnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– Büszkén állíthatom, hogy az ország legszebb futóversenye a szabadkai. Itt összekapcsolódik a sport, a kultúra és a város szecessziós történelme. A futás egy gyorsan fejlődő sportág, és egyre többen űzik, és csak egy jó futócipő és kitartás kell hozzá – fogalmazott Bunford.

A megnyitót követően a résztvevők egy közös bemelegítéssel készültek fel a versenyre. A félmaraton pályarajza megegyezett a tavalyi évben kijelölttel, azzal, hogy a pálya ez év júniusában a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) és a Maratoni és Utcai Futóversenyek Nemzetközi Szövetségétől (AIMS) Grade A besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy az itt elért eredményeket hivatalosan is elismerik. 10.30-kor a rajtot jelző kürt felcsendülésével kezdetét vette a félmaratoni és az öt kilométeres távok versenye. Előbbin 384-en, míg utóbbin csaknem háromszázan vettek részt.

A korzón megrendezett gyermekfutamokon is több százan vettek részt (Fotó: Benedek Miklós)

A korzón megrendezett gyermekfutamokon is több százan vettek részt (Fotó: Benedek Miklós)

Az első befutó az öt kilométeres táv győztese, a zentai Nagy Gellért Béla volt, aki 16 perc és 37 másodperces idővel ért célba. Őt követte a topolyai Becskei Dániel valamint a tavalyi győztes, a szabadkai Adrian Malagurski. A nők mezőnyében az újvidéki Katarina Pohlod végzett az első helyen 18 perc és 27 másodperces időeredménnyel. Második helyen végzett a zombori Tijana Kabić, míg a harmadik helyet a szabadkai Luna Vodana Jovićnak sikerült megszereznie.

A 21 kilométeres félmaratoni távon a leggyorsabb a belgrádi Aleksandar Adžić volt, akinek 1 óra 15 perc 47 másodperces eredménye új pályacsúcsot is jelent. A második helyen a pancsovai Danilo Jovanović végzett, míg a dobogó legalsó fokára az apatini Zoran Radičanin léphetett fel. A nők közül a legjobb idővel a szabadkai születésű Nora Trklja ért célba. Időeredménye 1 óra 27 perc 30 másodperc. A második helyezett az apatini Aleksandra Burkanović, a harmadik pedig a szabadkai Jamanta Šafranj lett.

Az abszolút győztesek mellett a korosztályok szerinti kategóriák legjobbjai is dobogóra állhattak. A célba ért futók mindegyike érmet kapott, amit Mester Gyula akasztott a versenyzők nyakába.

A hazai versenyzők mellett számos külföldi futó is részt vett a rendezvényen, a legtöbben Magyarországról jöttek, emellett Horvátországból, Montenegróból, Svájcból, Németországból, Norvégiából, Ausztriából is érkeztek versenyzők.

A 2. Szabadkai Félmaraton főszervezője a Horizont Sportegyesület volt. A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáról számos önkéntes gondoskodott.