2024. április 24., szerda

Ünnepelt Szabadka

A városnapi díszülésen átadták a Szabadka Város díszpolgára címet és a Pro Urbe díjakat

Kétszázharminckilenc évvel ezelőtt, 1779. szeptember elsején hirdették ki, hogy Mária Terézia magyar királynő szabad királyi várossá nyilvánította Szabadkát. Ennek alkalmából ezen a napon ünneplik a település napját, amikor a hagyományokhoz híven számos művelődési, sport- és egyéb rendezvény várja az érdeklődőket. A rendezvények közül kiemelkedik a szabadkai városi képviselő-testület díszülése, amelynek keretében átadják a város díszpolgára címet és a Pro Urbe díjakat. Az idei díszülésre szombaton került sor a városháza teljesen megtelt dísztermében.

Ünnepélyes zászlófelvonás Bogdan Laban és Bunford Tivadar részvételével (Gergely Árpád felvétele)

Ünnepélyes zászlófelvonás Bogdan Laban és Bunford Tivadar részvételével (Gergely Árpád felvétele)

A szombat délelőtti program a szabadkai Fúvószenekar fellépésével kezdődött, majd a település lobogójának ünnepélyes felvonása következett. Ezután vette kezdetét a városnapi díszülés, amelyen Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke elnökölt, és amelyen számos rangos vendég vett részt, köztük a tartományi és a köztársasági szervek, az egyházak, a partnertelepülések képviselői, a környező községek küldöttei, valamint a helybeli közintézmények, közvállalatok vezetői. A program Szerbia himnuszával kezdődött, amelyet a Sveti Roman Metod templomi kórus adott elő Dragana Nikolić vezényletével.

Ezt követően Bogdan Laban, Szabadka polgármestere mondta el ünnepi beszédét, amelyben többek között szót ejtett a városi vezetés elmúlt két évben elért eredményeiről. Laban beszélt az úgynevezett Y elágazás kiépítése és a Népszínház renoválása terén végzett munkáról is. A polgármester azt is kifejtette, hogy munkájuk során nagy figyelmet fordítottak az ipari zóna bővítésére, új befektetők idevonzására, új munkahelyek nyitására is, hozzátéve, hogy ezen a téren is számos eredményt tudnak felmutatni, ugyanakkor egyéb sikerekről is beszámolt, például a Zsinagóga felújításáról.

A polgármester a beszédében kiemelte, hogy terveik megvalósításában nagy támogatást kapnak a köztársasági vezetéstől, ezt az is bizonyítja, hogy a tavaly júniusban felállt kormány éppen Szabadkán ünnepelte fennállásának egyéves évfordulóját. A résztvevők ezt követően megtekinthették a városi vezetés elmúlt két évét bemutató kisfilmet.

A város idei kitüntetettjei: Slavica Tot Lučić, Miloš Nikolić, Branka Bešlić és Pénzes János  (Gergely Árpád felvétele)

A város idei kitüntetettjei: Slavica Tot Lučić, Miloš Nikolić, Branka Bešlić és Pénzes János (Gergely Árpád felvétele)

A polgármestert követően Bunford Tivadar mondta el ünnepi beszédét, amelyben az előző városnap óta eltelt időszakban elért eredményekre helyezte a hangsúlyt:

– Mindaz, amit Szabadka Város képviselő-testületeként tettünk, mindenekelőtt és közvetlenül a közösségünk igényeit és érdekeit szolgálta. Örömmel közölhetem, hogy a képviselő-testület az ígéreteihez híven valósítja meg céljait, hatékony jogszabályalkotóként olyan rendeleteket hoz, amelyek közvetlen jelentőséggel bírnak mind az intézmények, közvállalatok, cégek és szervezetek, mind pedig a város lakossága számára – fogalmazott Bunford.

Az ünnepi beszédeket követően átadták a város díszpolgára címe elismerést és a Pro Urbe díjakat. Mint ismeretes, a városi képviselő-testület június 21-én megtartott 16. ülésén döntés született a díjazottak személyéről. A város díszpolgára címet monsignore dr. Pénzes János megyés püspöknek ítélték oda, akinek szerénysége az indoklás szerint példaértékű, mint ahogyan az is, ahogyan a modern technikai vívmányokkal, az online tér adta lehetőségekkel él, és ezeket a lehetőségeket az egyházmegye javára fordítja.

A laudációban arra is kitértek, hogy ő volt az, aki az Európa Alapítványnak ajándékozta az újvidéki Szent Erzsébet-templom melletti telket, amelyen ma az Európa Kollégium áll, és ő volt a megálmodója az Augustiniánumnak is. A város díszpolgárának járó plakettet és oklevelet Bogdan Laban adta át Pénzes püspöknek, a város Pro Urbe díját pedig Bunford Tivadar nyújtotta át Branka Bešlić pszichológusnak, Miloš Nikolić hegedűtanárnak, valamint Slavica Tot Lučić nyugalmazott közgazdásztechnikusnak. A médiának nyilatkozva utóbbi kifejtette, számos elismerése mellett kiemelt helyet kap a Pro Urbe díj, és köszönetet mondott mindazoknak, akik jelölték a díjra, illetve azoknak, akik támogatták a jelölését.

A díszülés résztvevői a Himnuszt hallgatva  (Gergely Árpád felvétele)

A díszülés résztvevői a Himnuszt hallgatva (Gergely Árpád felvétele)

– Polgártársaimnak azt üzenem, hogy szeressék a városukat, szeressék a közösséget, amelyben élnek. Véleményem szerint ha minden polgártársunk havonta csak néhány órát szentelne a közösségnek, olyan városunk lenne, amely aranyat érhetne. A szülőknek, nagyszülőknek pedig azt üzenem, hogy gyermekeiket neveljék városuk szeretetére és értékeinek a megőrzésére – fogalmazott Slavica Tot Lučić.

A díszülést Szűcs Dávid és Idić Miroslav, a szabadkai Zeneiskola tanulóinak bőgő- és harmonikajátéka tette színesebbé.

A városi képviselő-testület díszülését követően a város központjában felállított kisszínpadon a település számos intézményének, szervezetének képviselői mutatták meg magukat. A közönség több mint negyven produkciót tekinthetett meg. Az esti órákban a nagyszínpadon Željko Vasić lépett fel. Emellett a város központjában egész hétvégén kirakodóvásár várta az érdeklődőket.

A városnapi programsorozat részeként vasárnap reggel Bogdan Laban polgármester meglátogatta a város napján világra jött újszülöttet, Kócé Zalánt, aki szeptember elsején, 8 óra 20 perckor látta meg a napvilágot.