2024. április 25., csütörtök
VIII. SZABÓ ISTVÁN-EMLÉKTORNA

Új élet reményében

Közel 200 résztvevő pezsdítette fel a sportéletet Csókán

A hétvégén nyolcadik alkalommal tartották meg a Szabó Istvánról elnevezett asztalitenisz-emléktornát Csókán a Szerbiai és a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség, valamint a helyi klub szervezésében. A kétnapos esemény hivatalos megnyitójára szombaton délelőtt 11 órakor került sor a Jovan Popović Általános Iskolában, a kezdést követően a katolikus temetőbe látogattak az egybegyűltek. A sírkertben koszorút helyeztek a torna névadójának sírjára, valamint Király Ilona egykori kiváló játékos és későbbi edző emlékhelyét is megtisztelték a meghívott vendégek.

A pingpongos berkekben csak „Ilikeként” ismert trénerről Erdélyi Annamáriát, a klub korábbi nagyszerű asztaliteniszezőjét, egykori válogatott játékost kérdeztük, aki jelenleg Portugáliában tartózkodik. Annamária lapunknak elárulta, hogy Ilike személye rendkívül sokat jelentett neki, a sportban elért legnagyobb sikereit neki köszönheti, hiszen az ő irányítása alatt sorra szállította az érmeket a nemzetközi versenyekről és az Európa-bajnokságokról. „Mondhatom, hogy a családom után ő volt a legfontosabb ember az életemben, sokszor előfordult, hogy hazaérkezésemkor egyből őt kerestem, másnap már kávéztunk, vagy edzettem nála. Borzasztóan hiányzik, és hatalmas űrt hagyott maga után, nagyon különleges ember volt. Megtiszteltetés, hogy játékosa és igaz barátja lehettem” – zárta mondandóját Annamária.

A bánáti községben nagy hagyományokra visszatekintő sportot ezúttal egy kétnapos versennyel ünnepelték meg. A tornára megközelítőleg 200 résztvevő látogatott el, s nemcsak Vajdaságból, de Szerbia egész területéről és Magyarországról is érkeztek versenyzők. A csókaiak örömére négy év elteltével újra A ranglistás pontszerző versenyként tartják számon a tornát. Magyarországról érkezett a soltvadkerti Ambrus Asztalitenisz-akadémia, mely két évvel ezelőtt június 11-én alakult meg a szerbiai helységhez hasonló célokkal: hogy helybéli gyermekeknek biztosítson edzéseket, és lehetőséget adjon a testmozgásra, valamint hogy a VIII. Szabó István-emléktornához hasonló versenyeket, nyári táborokat szervezhessenek. A komoly munkának máris meglett az eredménye, hiszen Galambos Jázmin a 2., Müller Evelin a 3. helyen végzett az újonc korosztályban.

Kormányos László, a verseny szervezőbizottságának elnöke elárulta, hogy az idén 55 éves csókai klubot gyakorlatilag újra kell alapítani, de úgy tűnik, egy másik élet kezdődhet el a környéken és a szerbiai asztaliteniszben is. „A versenyre egész Szerbiából érkeztek fiatal játékosok, ezek szerint vonzóvá tudtuk tenni ezt az emléktornát. A küzdelmek nyolc asztalon zajlottak egy kellemes, klimatizált teremben, közel kétszáz gyerek részvételével. A torna különlegességéhez hozzátartozik az is, hogy nemcsak a versenyzőket, hanem edzőiket is díjaztuk egy pontrendszer alapján. A lányok edzőinél ezt a vándorserleget Bárkányi Gabriella érdemelte ki, a fiúknál pedig Đukić Miloš” mondta Kormányos, majd hozzátette, hogy az emléktorna segítségével sikerült kissé felpezsdíteni a sportéletet, s reményei szerint hamvaiból feltámad majd a klub. Ehhez természetesen a régi-új arcokra is szükség van, az esemény létrejöttét segítette Erdélyi Szilvia is, de valószínűleg Tápai Éva is vállal majd valamilyen szerepet a klub életében.

A verseny egyfajta évadnyitóként is felfogható, a díjak pedig igencsak szépek és nagyszabásúak voltak, az érmek mellett ajándékcsomagot is kaptak a legjobbak. Vasárnap az ifi fiúknál a Banat játékosa, ĐilasNemanja diadalmaskodott LevajacDimitrije, valamint JockovJovan és StošićOgnjen előtt. A lányoknál a Crvena zvezda reménysége, ŠčepanovićAna tehette zsebre az aranyat, a dombosi hármast (GvozdenovićKatarina, KovácsKatonaLilla, VegyelekDóra) megelőzve.