2024. március 29., péntek

Buborék zenéből és szeretetből

Palya Bea énekesnő: Fontos a határon túli magyarság visszajelzése
Palya Bea fellépése a szabadkai városnapon

Palya Bea fellépése a szabadkai városnapon

Palya Bea énekes, előadó, dalszerző, az elmúlt évek során a sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. A magyar népzene mellett több más nép zenéjét is tanulmányozta, de nem áll távol tőle a világzene és a jazz sem. Számos rangos díjat kapott és a világ szinte minden táján fellépett már, egyebek közt az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, és több európai országban is. Szabadka városnapja alkalmából pénteken este Palya Bea és zenekara a főtéren koncertezett. Az énekesnőt ez alkalomból kérdeztük.

Milyen programmal készült a szabadkai fellépésre?

Részben az új ropogós friss lemez, a Hazatalálok album dalai adták a koncert egyik részét. A másik része pedig a és a Tovább nő albumokról való.

Kik alkotják a zenekart?

A megújult zenekarom alapfelállásában, a cimbalmosunk Lisztes Jenő, a bőgős pedig Orbán György. Az együttes további három tagja maradt a régi, Czirják Tomi dobon játszik, Gerzson Jánost pengetős-, Szokolay Dongó Balázst pedig népi fúvós hangszereken hallhatjuk. Ez a hangzás jellemzi a lemezt. Van azonban egy hatodik zenekari tag is, Stummer Márton gitáros, akinek a zeneisége nagyon érdekesen visszavezetett a szefárd-repertoáromhoz is. Ebből is kiválasztottunk néhány dalt.

Szabadka után hol koncertezik?

A mostani hétvégém is sűrű lesz, pénteken Kiskunfélegyházán Altatok családi koncertre kerül sor, 9-én, vasárnap pedig az óbudai Kobuci Kertben játszom, ahol a közönség még többet hallhat majd az új dalokból.

 Korábban is fellépett már Szabadkán, néhány évvel ezelőtt az Interetno fesztiválon is. Mik a benyomásai a városunkról, az itteni emberekről?

Imádom! Emlékszem, hogy végigmentem a vásárosok közt, és annyi ajándékkal, de legfőképp melegséggel és szeretettel halmoztak el az emberek, hogy alig bírtam befogadni. Akkor arra ébredtem rá, hogy nem is vagyok tisztában azzal, hogy ezek a dalok mennyi ember életébe hoznak jót, őszinteséget, tüzet, földet, szelet… Amikor pedig ezt a határon túli magyarság is visszajelzi, az nagyon szíven üt. Imádom tehát az itteni hangulatot, az emberek őszinteségét, ösztönös melegségét, nyitottságát, ezt a fajta „ami a szívemen, a számon” hozzáállást.

Mit lehet tudni az új lemezről? Milyen érzelmek vezérelték az új dalokat?

A szabadkai közönség elsőként a kezébe is vehette a lemezt! Igyekeztünk, hogy elkészüljön. Nagyon izgulok. A válásom és az azzal járó gyász, illetve újjáépítkezés ihlette a dalokat; de mások története is ott van a zenében. Nem csak én élem ezt át, tudom, hogy nem vagyok egyedül. Soha ilyen mélyről dalok nem törtek elő belőlem, és számomra soha ilyen felemelő élményt nem jelentett a zene születése. Néha úgy éreztem, mintha valami égi csoda csatornája lettem volna. A stúdióban egy buborék vett minket körül, zenéből és szeretetből. Imádjuk ezeket a dalokat!

 Két kislány anyukája. Panni még tényleg kicsi, de Lili már nem is annyira. Szereti anyukája dalait? Szeret ő is énekelni?

Nagyon sokat énekelünk és táncolunk. Imádok gyönyörködni bennük, ahogyan a gesztusok, a mozdulatok átöröklődnek, de mégis saját, személyes verzióban jelennek meg. Ismerik jól az egész repertoárt, amely az utóbbi öt évben született. Azt remélem, hogy mindettől nemcsak az én életem, hanem az övék is gazdagodik.