2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a gyorsvasút

Zorana Mihajlović Pintér Attilával tárgyalt
Fotó: Beta

Fotó: Beta

A közlekedés, az infrastruktúra, illetve a Belgrád–Budapest gyorsvasút kapcsán tárgyalt ma Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedési miniszter Pintér Attilával, Magyarország belgrádi nagykövetével. A miniszter asszony rámutatott arra, hogy a gyorsvasút szerbiai oldalán már a vasút két szakaszán megkezdődtek a munkálatok, és már a szerződést is aláírták a harmadik szakasz kiépítésére, áll az építési minisztérium által kiadott közleményben.

Mihajlović rámutatott, hogy ez a projektum nemcsak Magyarországot és Szerbiát érinti, hanem Európa középső és keleti részét is, így arról érdeklődött a magyar nagykövetnél, Magyarországon hogyan haladnak a gyorsvasút megépítésével.

Pintér Attila tájékoztatta a miniszter asszonyt, hogy Magyarországon az év végéig megkezdődnek a a meglévő vasút felújítási munkálatai.

Mint a közleményben kiemelték, a tárgyalás során szóba került az a megállapodás, amelyet Szerbia és Magyarország közös kormányülésén írtak alá, és amely az infrastrukturális beruházásokat érinti, mindenekelőtt a Fruša gora-i közúti folyosó, vagyis az Újvidék és Ruma közötti autópálya megépítése, valamint a két ország közötti vízi, vagyis a folyami közlekedés fejlesztése is.