2024. április 19., péntek

Legfeljebb egy hónapot késik az autóút?

A munkálatok 92 százalékát elvégezték a Grdelica-szorosnál, a támaszfal beomlása ellenére is

A 10-es közúti folyosó gondokról elhíresült Grdelica-szorosnál épülő szakaszára, a Gornje Polje és Caričina Dolina közötti részre látogatott vasárnap délután Aleksandar Vučić államfő Zorana Mihajlović építési és közlekedésügyi miniszter társaságában, hogy megtekintse a munkálatokat a szorosnál található hegység melletti támaszfal legújabb beomlását követően. A köztársasági elnök azt mondta, a legfontosabb, hogy jó minőség és biztonságos autóút épüljön itt, s meggyőződésének adott hangot, hogy ez lesz Európa ezen tájának legszebb útvonala. Közölte, hogy „szerb sajátosságnak” számít egy kedvezőtlen hír után saját embereink ellen támadásokat intézni ahelyett, hogy elismernénk, milyen nehéz munkát végeznek, s milyen nehéz természeti adottságokkal kell megküzdeniük a terepen.

Kijelentésével az államfő arra utalt, hogy a Grdelica-szorosnál augusztus 19-én ismét beomlott támaszfal miatt az államvezetőség intézkedéseket helyezett kilátásba. Többek között arról is hallani lehetett, hogy visszavonhatják a projektum mérnökeinek a munkaengedélyét. A szerbiai Mérnöki Kamara Becsületbírósága eljárást indított 16 olyan mérnök ellen, akik részt vettek a szóban forgó útszakasz munkálatainak tervezésében. Ha megállapítják „bűnrészességüket”, akár öt évre is elvehetik tőlük az engedélyt.

A becsületbíróság a belső kivizsgálást már a fal leomlását követően elindította, a későbbiekben pedig az építési, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztérium is feljelentést tett a mérnökök, kivitelezők, projektumtervezők és -ellenőrzők ellen. Az említett 16 mérnök közül ketten a minap kijelentették: ők az eredeti projektumot írták alá, ezen azonban később változtattak, de ehhez már senki sem kérte a beleegyezésüket, így nem tekintik magukat felelősnek a megváltoztatott tervek okozta történésekért.

Vučić az autóút kiépítésének határidejével kapcsolatban közölte, az továbbra sem változott, szeretnék a falomlás ellenére is befejezni a szakaszt még ebben az évben, de hozzátette, elsődleges a biztonság, és „senkinek a fejéről sem fog leesni a korona”, ha esetleg csak január végére készülne el az útszakasz. Mint mondta, 300 000 köbméternyi földet, a szorosnál található egyik hegységet kell eltávolítaniuk a kivitelezőknek, s ez cseppet sem könnyű munka. Elismerően beszélt arról, hogy a szorosnál a munkálatok teljesítése eléri a 92 százalékot. A beomlott támaszfalnál a tereptisztítási munkálatokat egy új szerződés értelmében az Integral boszniai szerb cég végzi.

Koszovó kérdéséről szólva az államfő elmondta, nehéz lesz bármilyen egyezségre jutni, de a történészek feljegyezhetik majd, mit tarthatott volna meg Szerbia, ha nem ellene dolgoztak volna egyes szerbek, akik Jarinjén és Brnjakon határt állítottak fel, utalva ezzel az előző demokrata párti kormánya és koszovói partnereire. Az államelnök a délután folyamán Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel is találkozott, akivel a két ország közötti egységes, integrált határátkelő kialakításáról beszélgetett. A közös sajtótájékoztatón kilátásba helyezték a két állam kormányának együttes ülését is, amit az év végéig megtartanak.