2024. április 19., péntek

Tizenöt Žeželj-híd ára a veszteségük

VOICE: Háromnegyed milliárd eurós hiányt halmozott fel az Azotara, a Petrohemija és az ecetgyár

A 770 millió eurót is meghaladják a pancsovai műtrágyagyár (Azotara) és a Petrohemija vegyi üzem, valamint a nagykikindai ecetgyár (MSK) veszteségei – tette közzé a VOICE vajdasági kutató- és elemzőközpont a Cégnyilvántartási Ügynökség adataira hivatkozva.

„A hatalmas összegű állami juttatások ellenére – melyekből 15 olyan hidat lehetett volna építeni, amilyent a Žeželj-híd helyén emeltek – a vajdasági vegyipari komplexum három nagy gyára továbbra is elkeserítően gazdálkodik, és kérdés, hogy folytathatja-e a termelést, vagy bezárják, mégpedig nagyon rövid időn belül – írja a VOICE. Információi szerint megtörténhet, hogy hamarosan munka nélkül marad a három gyár 3000 munkása, vagy a foglalkoztatottak zöme.

„Hogy milyen sors várhat rájuk, azt az Azotara példája is szemlélteti, ott ugyanis már bejelentették a csődeljárást, minden munkahelyet megszüntetnek, a dolgozók végkielégítést kapnak. A napokban sikertelenül zárult az MSK privatizálására újból kiírt versenypályázat, nem jelentkezett ugyanis egyetlen érdeklődő sem. A Petrohemija versenypályázatát szeptemberre jelentették be, itt sem várható kedvező kimenetel” – olvasható a kutató- és elemzőközpont írásában, mely szerint ezek a cégek „annyira tönkrementek, hogy már senkinek sem kellenek, mesterséges életben tartásuk viszont sokba kerül”.

„Kérdés, hogy politikai okokból folytatják-e a támogatásukat. Úgy tűnik, mégsem, mégpedig a Nemzetközi Valutaalap miatt, a pénzintézettel kötött megállapodás szerint ugyanis be kell szüntetni ezeknek a cégeknek az állami finanszírozását” – nyilatkozta az VOICE-nak Milan Ćulibrk, a NIN főszerkesztője.