2024. március 29., péntek

Nem lesznek elbocsátások a bori bányában

Aleksandar Antić: A bányamedence nyereséges céggé válik

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter reálisnak tartja a bori Bányászati és Kohászati Központ dolgozóinak létszámát. A Prva televíziónak arra a kérdésére válaszolva, hogy nem tartja-e túl soknak az 5000 foglalkoztatottat kijelentette, hogy miután a kínai Zijin Mining Group lett a bányamedence stratégiai partnere, senkit sem bocsátanak el a vállalatból.

„Tekintettel a bejelentett beruházásokra és arra, hogy újabb bányák megnyitása várható, ez a szám reális. A foglalkoztatottak létszámának megtartása kötelessége is a külföldi partnernek. A szerződésbe belefoglaltuk, hogy a stratégiai partner az ötezres létszám alatti, minden egyes munkahelyre két bruttó fizetést köteles befizetni a költségvetésbe” – magyarázta Antić. Szavai szerint a feltőkésítés mindjárt a szerződés megkötése után várható, a többségi csomag átvételét követően pedig a kötelező beruházások megvalósítására is számítani lehet.

„A következő 6 évre a kínai stratégiai partner 1,26 milliárd eurós üzleti tervet készített, így a bányamedence nyereséges céggé válik. Arra számítunk, hogy a megnövekedett nyereség 37 százaléka az államkasszába kerül”– mondta a miniszter. A bori bányászati központ tartozáslánca már az egymilliárd eurót is meghaladta. Most, hogy vagyonának 63 százaléka a Zijin Mining tulajdonába került, a stratégiai partnerségi megállapodás szerint a kínaiak a kötelező, 350 millió dolláros beruházáson túl, törlesztenek 200 millió dollár adósságot is.

Antić közölte még, hogy a pancsovai Petrohemija, amely korábban a legnagyobb veszteségesek között volt, mára pedig jó gazdálkodóvá vált, szintén készen áll a magánosításra vagy a stratégiai partnerségre. Az utóbbi hat évben nagymértékben csökkentették az állami vállalatok támogatását, hogy hatékonyabbá tegyék őket.